Pe 15 august, se celebrează o sărbătoare cu o dublă semnificație pentru români: Adormirea Maicii Domnului, cunoscută și ca Sfânta Maria Mare, și Ziua Marinei Române. Această zi marchează nu doar un important praznic religios, ci și o sărbătoare națională dedicată marinarilor și forțelor navale, Maica Domnului fiind considerată patroana spirituală a acestora.
Adormirea Maicii Domnului – Semnificații Religioase și Tradiții
Adormirea Maicii Domnului comemorează momentul în care Fecioara Maria a trecut la cele veșnice, un eveniment care, conform Tradiției Bisericii, a fost marcat de prezența apostolilor și de multe minuni. Tradiția spune că, la trei zile după înmormântare, apostolul Toma, care nu fusese prezent inițial, a găsit mormântul gol, indicând faptul că trupul Maicii Domnului a fost ridicat la cer. Această zi este marcată de numeroase tradiții și superstiții:
Pomana pentru morți: În dimineața zilei, femeile merg la biserică pentru a împărți struguri, prune coapte și faguri de miere în memoria celor decedați.
Ritualuri pentru protecție: Femeile însărcinate evită munca în ziua premergătoare sărbătorii pentru a avea o naștere ușoară. De asemenea, fetele care doresc să se căsătorească spală icoanele Maicii Domnului cu apă de busuioc.
Rugăciuni speciale: Se crede că rugăciunile adresate Maicii Domnului în această zi sunt cele mai ascultate din tot anul, oferind alinare și protecție celor aflați în necazuri.
Obiceiuri și interdicții: Este interzis să tunzi părul și să-l arunci, să mergi înapoi sau să te scalzi în râuri. Se spune că înflorirea trandafirilor în această zi prezice o toamnă blândă.
Ziua Marinei Române
Ziua Marinei Române, sărbătorită tot pe 15 august, este un moment de omagiu și recunoștință față de marinari și forțele navale. În porturile maritime și fluviale din România, precum și în orașele de la mare și Dunăre, sunt organizate parade, spectacole și ceremonii dedicate acestei zile.
Pelerinajul la Mânăstirea Nicula
Unul dintre cele mai importante pelerinaje de Sfânta Maria Mare are loc la Mânăstirea Nicula, cunoscută pentru icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care, conform tradiției, a lăcrimat timp de aproape o lună în 1699. Acest loc de pelerinaj atrage mii de credincioși care vin să se roage și să participe la slujbele speciale organizate cu această ocazie.
Bere. Se curăță cu esență de oțet. În caz că e nevoie, se înmoaie în apă cu săpun lichid, se clătește și, la final, se spală cu apă foarte fierbinte.
Caramel. Se spală cu apă rece și săpun lichid. Apoi, dacă mai e nevoie, se aplică pe pată o soluție de peroxid.
Ciocolată. Se spală cu apă rece, dar se înmoaie înainte în săpun lichid. La nevoie, folosiți un disolvant (benzină).
Cafea. Se înmoaie în apă călduță cu sodă de rufe, apoi se insistă pe pată cu spirt. La petele care nu ies, se dă cu o soluție de peroxid.
Cafeaua cu lapte se spală cu apă caldă și săpun de casă.
Fructe și sucuri de fructe. Peste pată se presară sare și se clătește cu apă rece. La final, se înmoaie în apă cu sodă. Apoi, dacă materialul permite, se spală la temperaturi înalte. Petele care au rămas, se îndepărtează cu amoniac amestecat cu o soluție slabă de peroxid sau borax.
Guma de mestecat. Haina se pune la frigider sau se tamponează cu gheață, pentru ca guma să se întărească și să se poate îndepărta de pe haină. Urmele rămase se curăță cu spirt.
Grăsime. Grăsimea rece se tratează ca untul. Grăsimea fierbinte se freacă bine cu apă fiartă și săpun de casă.
Unt. Se rade untul de pe material. Apoi se așază materialul între două șervețele (unul pe față, altul pe spate) și se calcă cu fierul. La final, tamponați cu o cârpă înmuiată în benzină.
Suc de roșii. Se clătește cu apă rece și apoi se înmoaie în apă cu sodă. Dacă pata n-a ieșit, se dă cu peroxid.
Marmeladă. Se clătește cu apă rece și apoi se înmoaie în apă cu sodă. Dacă este nevoie, se insistă pe pată cu peroxid.
Lac de unghii. Încercați mai întâi cu dizolvant (acetonă). După aceea, dați cu spirt și spălați bine cu săpun.
Ruj de buze. Pata se îndepărtează mai întâi cu spirt, iar la final, se spală bine cu săpun și după aceea cu o soluție de amoniac.
Parfum. Se aplică amoniac pe suprafața pătată, după aceea se spală bine țesătura.
Sfeclă roșie. Se spală imediat cu apă rece și se înmoaie, peste noapte, tot în apă rece. A doua zi, pata se freacă bine cu săpun lichid nedizolvat și se clătește. Apoi se aplică borax pe pata umezită și se toarnă deasupra apă fierbinte.
Sos de friptură. Se înmoaie în apă rece cu sodă, sau se foloseșt un dizolvant chimic (benzină).
Tutun. Se clătește cu apă rece și esență de oțet, apoi se spală cu săpun și spirt. Petele care nu ies se tratează cu o soluție de peroxid.
Vin. Se presară imediat sare, pentru a absorbi lichidul. Apoi se înmoaie în apă rece ori într-o soluție de borax, timp de o jumătate de oră. La final, se spală, ca de obicei.
Sursa: Maica Sofronia, Secretele gospodăriei mănăstirești- Editura Axel Springer
Dragii mei, în afară de beneficiile pe care le au în atenuarea diverselor probleme de sănătate, caisele ne mai dau o crenguță de ajutor, dacă respectăm anumite reguli și ne ținem de dietă. Putem să slăbim chiar și de 5 kg. într-o săptămână.
Teritoriul lor de origine se află la granița dintre Rusia și China, primele atestări ale caisului fiind din anul 3000 î.H. Sâmburii lui, împreună cu cei ai piersicului, au ajuns în spațiul European pe Drumul mătăsii, iar în anul 60 î.H. caisele au fost semnalate în Grecia, apoi pe teritoriul Imperiului Roman.
Medicina tradițională chineză le folosea în boli degenerative și pentru prelungirea vieții.
În jurul secolului I, d.H. mai toate grădinile se mândreau cu caiși, fructele lor, proaspete sau uscate, fiind desertul preferat al acelor timpuri.
Artizanescu vă propune o dietă care se bazează pe caise. Timp de o săptămână, vom mânca numai caise sau compoturi făcute din această teribilă fructă. Avem voie să bem apă plată, nu mai mult de 2 litri pe zi.
Dieta poate părea grea unora, dar e benefică și puteți încerca măcar două zile să vă țineți de ea. Nu veți regreta!
Mic dejun: mâncați caise crude cât puteți. Pe săturate!
Gustarea de dimineață: un pahar cu suc de caise (făcut de voi la storcător), completat, eventual, cu apă plată. Fără zahăr!
Prânz: caise crude, câte puteți mânca.
Gustarea de după-amiaza: compot de caise neîndulcit.
Cină: compot de caise neîndulcit.
Ca această dietă să aibă rezultatele scontate și să le păstrați cât mai mult timp, iată și câteva sfaturi foarte utile și ușor de urmat:
– nu mâncați mai mult de două kg. de caise pe zi pentru cele trei mese și două gustări!
-beți doar apă plată și maximum 1 litru de ceai de soc, mușețel sau sunătoare. Eventual, le puteți combina.
-în următoarele trei zile, după încheierea dietei cu caise, încercați să treceți treptat la alimentația normală.
Succes!
DFM
Se spune că, în Sâmbăta Mare, toate florile au rămas treze la privegi, numai macul a adormit. Auzindu-şi, totuși, semenele strigând „Hristos a înviat!”, macul s-a trezit şi s-a ruşinat atât de tare, încât şi-a schimbat culoarea din alb, cum era până atunci, în roşu aprins.
Romanii şi grecii considerau macii un simbol al dragostei. Romanii îi considerau drept vindecători ai rănilor din dragoste, iar grecii îi vedeau ca pe un semn al fertilităţii, dătători de sănătate şi de putere.
La noi, în tradiția populară copiilor agitați li se dădea pentru calmare și somn ceai din capsule uscate de mac ori semințe fierte în lapte.
Unii țărani puneau flori roșii de mac într-o ceșcuță cu apă fiartă si aceasta se bea pentru somn.
Se mai punea, în acest scop, în scalda copiilor, planta întreaga sau numai capsulele.
De-a lungul timpului, macii au simbolizat somnul, pentru că opiul extras din maci este un sedativ, au simbolizat pacea, dar şi moartea, prin culoarea de roşu aprins a florilor de mac.
O legendă romană soune că macul ar fi fost creat de Hypnos, zeul somnului, care încerca să o ajute pe Ceres, zeiţa recoltelor, care nu mai putea să dea rod lanurilor de grâu, fiind prea epuizată după ce-şi căutase fiica rătăcită. Macii au ajutat-o să doarmă şi, după ce zeiţa s-a refăcut, grâul a început din nou să crească.
Prezenţa macilor a rămas, de atunci, în credinţa populară, esenţială pentru recoltă.
Potrivit legendelor creştine, macul ar fi apărut din sângele vărsat de sfinţii martiri.
Având semnificaţii dintre cele mai variate, macul simbolizează frumuseţea şi gingăşia persoanei căreia îi este oferit, este floarea dragostei pasionale, dar este şi simbol al odihnei sufletelor celor adormiţi întru Domnul.
DFM
Azi am avut marea bucurie să primim de la COMPARI.RO o Diplomă de Excelență, pe baza părerilor REALE ale clienților noștri.
Programul „Magazin de Incredere” este disponibil pentru Partenerii COMPARI.RO din 2009, iar astăzi, peste 1.000 de magazine online primesc feedback regulat cu privire la satisfacția clienților.
Conform părerii clienților noștri, Artizanescu.ro se află printre magazinele online care ofera servicii deosebite și de calitate.