Cum curățăm petele de băuturi și alimente?

Bere. Se curăță cu esență de oțet. În caz că e nevoie, se înmoaie în apă cu săpun lichid, se clătește și, la final, se spală cu apă foarte fierbinte.
Caramel. Se spală cu apă rece și săpun lichid. Apoi, dacă mai e nevoie, se aplică pe pată o soluție de peroxid.
Ciocolată. Se spală cu apă rece, dar se înmoaie înainte în săpun lichid. La nevoie, folosiți un disolvant (benzină).
Cafea. Se înmoaie în apă călduță cu sodă de rufe, apoi se insistă pe pată cu spirt. La petele care nu ies, se dă cu o soluție de peroxid.

Cafeaua cu lapte se spală cu apă caldă și săpun de casă.
Fructe și sucuri de fructe. Peste pată se presară sare și se clătește cu apă rece. La final, se înmoaie în apă cu sodă. Apoi, dacă materialul permite, se spală la temperaturi înalte. Petele care au rămas, se îndepărtează cu amoniac amestecat cu o soluție slabă de peroxid sau borax.
Guma de mestecat. Haina se pune la frigider sau se tamponează cu gheață, pentru ca guma să se întărească și să se poate îndepărta de pe haină. Urmele rămase se curăță cu spirt.
Grăsime. Grăsimea rece se tratează ca untul. Grăsimea fierbinte se freacă bine cu apă fiartă și săpun de casă.
Unt. Se rade untul de pe material. Apoi se așază materialul între două șervețele (unul pe față, altul pe spate) și se calcă cu fierul. La final, tamponați cu o cârpă înmuiată în benzină.
Suc de roșii. Se clătește cu apă rece și apoi se înmoaie în apă cu sodă. Dacă pata n-a ieșit, se dă cu peroxid.
Marmeladă. Se clătește cu apă rece și apoi se înmoaie în apă cu sodă. Dacă este nevoie, se insistă pe pată cu peroxid.
Lac de unghii. Încercați mai întâi cu dizolvant (acetonă). După aceea, dați cu spirt și spălați bine cu săpun.
Ruj de buze. Pata se îndepărtează mai întâi cu spirt, iar la final, se spală bine cu săpun și după aceea cu o soluție de amoniac.
Parfum. Se aplică amoniac pe suprafața pătată, după aceea se spală bine țesătura.
Sfeclă roșie. Se spală imediat cu apă rece și se înmoaie, peste noapte, tot în apă rece. A doua zi, pata se freacă bine cu săpun lichid nedizolvat și se clătește. Apoi se aplică borax pe pata umezită și se toarnă deasupra apă fierbinte.
Sos de friptură. Se înmoaie în apă rece cu sodă, sau se foloseșt un dizolvant chimic (benzină).
Tutun. Se clătește cu apă rece și esență de oțet, apoi se spală cu săpun și spirt. Petele care nu ies se tratează cu o soluție de peroxid.
Vin. Se presară imediat sare, pentru a absorbi lichidul. Apoi se înmoaie în apă rece ori într-o soluție de borax, timp de o jumătate de oră. La final, se spală, ca de obicei.
Sursa: Maica Sofronia, Secretele gospodăriei mănăstirești- Editura Axel Springer

categories Bucataria Artizanescu | comments Comentarii (0)

Caisa, o fructă minune

Dragii mei, în afară de beneficiile pe care le au în atenuarea diverselor probleme de sănătate, caisele ne mai dau o crenguță de ajutor, dacă respectăm anumite reguli și ne ținem de dietă. Putem să slăbim chiar și de 5 kg. într-o săptămână.
Teritoriul lor de origine se află la granița dintre Rusia și China, primele atestări ale caisului fiind din anul 3000 î.H. Sâmburii lui, împreună cu cei ai piersicului, au ajuns în spațiul European pe Drumul mătăsii, iar în anul 60 î.H. caisele au fost semnalate în Grecia, apoi pe teritoriul Imperiului Roman.
Medicina tradițională chineză le folosea în boli degenerative și pentru prelungirea vieții.
În jurul secolului I, d.H. mai toate grădinile se mândreau cu caiși, fructele lor, proaspete sau uscate, fiind desertul preferat al acelor timpuri.
Artizanescu vă propune o dietă care se bazează pe caise. Timp de o săptămână, vom mânca numai caise sau compoturi făcute din această teribilă fructă. Avem voie să bem apă plată, nu mai mult de 2 litri pe zi.
Dieta poate părea grea unora, dar e benefică și puteți încerca măcar două zile să vă țineți de ea. Nu veți regreta!
Mic dejun: mâncați caise crude cât puteți. Pe săturate!
Gustarea de dimineață: un pahar cu suc de caise (făcut de voi la storcător), completat, eventual, cu apă plată. Fără zahăr!
Prânz: caise crude, câte puteți mânca.
Gustarea de după-amiaza: compot de caise neîndulcit.
Cină: compot de caise neîndulcit.
Ca această dietă să aibă rezultatele scontate și să le păstrați cât mai mult timp, iată și câteva sfaturi foarte utile și ușor de urmat:
– nu mâncați mai mult de două kg. de caise pe zi pentru cele trei mese și două gustări!
-beți doar apă plată și maximum 1 litru de ceai de soc, mușețel sau sunătoare. Eventual, le puteți combina.
-în următoarele trei zile, după încheierea dietei cu caise, încercați să treceți treptat la alimentația normală.
Succes!

DFM

categories Bucataria Artizanescu | comments Comentarii (0)

Macul, floarea iubirii și a liniștii

Se spune că, în Sâmbăta Mare, toate florile au rămas treze la privegi, numai macul a adormit. Auzindu-şi, totuși, semenele strigând „Hristos a înviat!”, macul s-a trezit şi s-a ruşinat atât de tare, încât şi-a schimbat culoarea din alb, cum era până atunci, în roşu aprins.
Romanii şi grecii considerau macii un simbol al dragostei. Romanii îi considerau drept vindecători ai rănilor din dragoste, iar grecii îi vedeau ca pe un semn al fertilităţii, dătători de sănătate şi de putere.
La noi, în tradiția populară copiilor agitați li se dădea pentru calmare și somn ceai din capsule uscate de mac ori semințe fierte în lapte.


Unii țărani puneau flori roșii de mac într-o ceșcuță cu apă fiartă si aceasta se bea pentru somn.
Se mai punea, în acest scop, în scalda copiilor, planta întreaga sau numai capsulele.

De-a lungul timpului, macii au simbolizat somnul, pentru că opiul extras din maci este un sedativ, au simbolizat pacea, dar şi moartea, prin culoarea de roşu aprins a florilor de mac.
O legendă romană soune că macul ar fi fost creat de Hypnos, zeul somnului, care încerca să o ajute pe Ceres, zeiţa recoltelor, care nu mai putea să dea rod lanurilor de grâu, fiind prea epuizată după ce-şi căutase fiica rătăcită. Macii au ajutat-o să doarmă şi, după ce zeiţa s-a refăcut, grâul a început din nou să crească.
Prezenţa macilor a rămas, de atunci, în credinţa populară, esenţială pentru recoltă.
Potrivit legendelor creştine, macul ar fi apărut din sângele vărsat de sfinţii martiri.
Având semnificaţii dintre cele mai variate, macul simbolizează frumuseţea şi gingăşia persoanei căreia îi este oferit, este floarea dragostei pasionale, dar este şi simbol al odihnei sufletelor celor adormiţi întru Domnul.

DFM

categories Natură | comments Comentarii (0)

Artizanescu.ro a primit o diplomă de excelență

Azi am avut marea bucurie să primim de la COMPARI.RO o Diplomă de Excelență, pe baza părerilor REALE ale clienților noștri.

 

Programul „Magazin de Incredere” este disponibil pentru Partenerii COMPARI.RO din 2009, iar astăzi, peste 1.000 de magazine online primesc feedback regulat cu privire la satisfacția clienților.

Conform părerii clienților noștri, Artizanescu.ro se află printre magazinele online care ofera servicii deosebite și de  calitate.  

categories ARTIZANESCU.RO IN PRESA | comments Comentarii (0)

Cel mai vechi mărțișor din România?

„Cel mai vechi mărţişor datat din România, inscripţionat 1 Martie 1872, este în colecţia lui Georgian Anghel, un marinar de profesie în vârstă de 45 de ani.
Colecţionarul explică despre mărţişorul datat 1872 că „pe o faţă a acestuia se văd în coroană frunze de laur şi de măslin, în centru data, iar pe revers, aceleaşi frunze în coroană, în mijlocul cărora este o inimă înflăcărată pe care este pus un fald, apoi în partea superioară, pe un banner, este trecut numele România”.
„Clar, s-a marcat pe mărţişor România 1 Martie 1872. Nu poate fi asemuit cu o mărturie de botez sau cu orice altceva, pentru că dacă era din alt segment, sus nu mai scria România, pur şi simplu treceau un nume de persoană sau al unui eveniment”, susţine Georgian Anghel, adăugând că are preţiosul mărţişor de la o persoană cunoscută lui, un colecţionar din Iaşi.
Are în colecţie şi mărţişoare care o reprezintă pe Baba Dochia, cel mai vechi datat 1 Martie 1895, mărţişoare în formă de inimă sau de monedă.
Întreaga poveste, o puteți citi AICI. (Mulțumesc redacției ziarului Adevărul!)

P.S.
„Colecţionarul Georgian Anghel participă şi la Târgul de Mărţişoare desfăşurat, până pe 1 Martie, în aer liber, pe platoul Muzeului de Artă Populară Constanţa. Prezintă şi oferă spre vânzare un stoc limitat de monede-mărţişor autentice, confecţionate în anii 1905 şi 1906, în urma deciziei regelui Carol I de a se emite, prin monetărie, anumite monede cu gaură la mijloc, care să poată fi utilizate şi ca mărţişor. O monedă-mărţişor costă 50 de lei. Alături de acestea sunt expuse şi câteva mărţişoare filatelice, la preţul de 30 de lei, cu bustul Regelui Mihai I în uniformă militară reprezentat pe un timbru autentic, neştampilat, emis în anul 1940.”

Foto: Adevărul

categories Reportaje | comments Comentarii (0)