Dulceața de gutui, aroma din inima mea

Când vine toamna, închid ochii și îmi amintesc, mereu, cum făcea bunica dulceața de gutui. Diminețile erau o nebunie! Soarele nu mai ardea așa de tare, cerul senin era plin de norișori pufoși, iar din bucătărie venea o aromă amețitoare de dulceață. Pe aragaz fierbea un ceaun plin cu gutui aurii, și aroma lor mă […]

Cum mâncau strămoșii noștri

Cât mănâncă, țăranul dorește să fie și să aibă liniște. „Lasă-mă să-mi ticnească mâncarea!”, ”Nu mă face să înghit cu noduri!”, etc, arată dorința lui să fie lăsat în pace cât mănâncă. Iarna, țăranul român mănâncă bine de două ori pe zi, între 9 și 10 dimineața și înainte de-a amurgi. Copiii (plozii, băieții și […]

Chimenul, prietenul stomacului tău

În afară de flori, pomi fructiferi și legume, grădina bunicii din partea tatălui era plină de plante medicinale. Pe unele le cunoșteam de la ea, mi le descria în parte pe fiecare (Dănuță, uite, asta e păntru când te doare burta, asta e păntru nervi, păntru piele, păntru bătături…). Cel mai des era chimenul, care […]

Compot de vară, „adunare generală”

  Dacă e vară, înseamnă că putem să bem și puțin compot preparat acasă. Cum? E simplu ca adunarea cu cifre mici. Chemați la voi vreo patru mere, din alea mari, cărnoase, tocmai bune de mângâiat, un kilogram de caise, coapte, dacă se poate românești, culese de mână de bărbat, (ochi deschiși la culoare, nițel […]

Idei pentru aranjarea mesei tradiționale românești

Sâmbătă ai 12 musafiri importanți și vrei neapărat să-i impresionezi, dar să se și simtă bine alături de tine. Poate fi o aniversare, un botez, tăiare de moț, etc. Azi e joi! Intri în panică. Cum aranjezi masa? Ce pui pe ea? Farfurii colorate de la IKEA? E o idee interesantă. Dar, vezi că vin […]