Găluște cu prune, inimă de român

Azi-noapte am visat-o pe bunică-mea, mama lui tata. Se făcea că eram în casa din Petru Maior iar ea focărea de zor deasupra aragazului, cu Țuțu în spinare, pe umeri. (Țuțu era un cotoșman alb, tomberonist, al naibii și puturos, dormea în cele mai bizare poziții. Cu un crac în sus, cu capul în jos, și, […]

Omletă țărănească

Pentru că tot se laudă nevastă-mea peste tot că ea gătește de mama focului toată ziua, m-am gândit să-i fac în ciudă și am realizat un fel de omletă nervoasă, pe cât de țărănească și colorată, pe atât de ușor de făcut și sățioasă. Atenție, îngrașă, arde beregata, dar e salvatoare atunci când îți vine […]

Sarmale bune, în vase de Corund

Din cele mai vechi timpuri, romanii au pregătit mâncarea în vase din lut. Se zice că sarmalele au un gust deosebit dacă sunt preparate în astfel de oale. Pe la țară, dar și pe la orașe, gospodinele încă folosesc vase mari, din lut, pentru prepararea acestora, fie că sunt învelite-n foi de viță fie că […]

Colivă din suflet pentru cei adormiți

Prima colivă pe care-am făcut-o în viața mea, pentru mama, a fost un dezastru vizual. Era bună la gust, dar avea prea multă zeamă. Degeaba am pus pe ea zahăr și pesmet! Mă chinuisem s-o decorez cu bombonele, alune, nuci, făcusem niște floricele așa de frumoase! Când am ajuns la biserică erau topite toate și […]

Friptură de miel pentru Paște, dictată de tanti Ana

În urmă cu vreo 17 ani, căutam niște bătrâne ca să ne spună cântece vechi populare românești și descântece de boală. Am căutat, de mi-am rupt bașchetul stâng și-mi intra noroi la degețele. Nu prea vroiau babele să-și spună secretele, așa că am colindat toată Valea Prahovei. Era de un Paști ploios și friguros și […]