Cum alungau țăranii gerul, pe vremuri


Vizualizari: 1.396

„Babele”, sărbătorite din cele mai vechi timpuri, între 1și 9 martie, reprezintă zilele de urcuş ale Babei Dochia cu oile la munte, dedicat morţii şi renaşterii sezoniere a zeiţei agrare şi a timpului caracteristic în preajma echinocţiului de primăvară.
Obiceiurile şi practicile magice, populare, de înnoire se fac în prima zi a lunii, numită în anumite regiuni „Dochia”, „Marta”, „Mărţişor”, şi în ultima zi, la moartea Dochiei, (9 martie), numită „Moş, 40 de Sfinţi”.
Ritualul de înnoire a anului este format din obiceiuri şi acte magice arhaice: aprinderea focurilor, afumarea curţilor şi anexele gospodăreşti, bătutul pământului cu ciomage pentru scoaterea căldurii şi alungatul frigului, prepararea alimentelor rituale (mucenici, sfinţi), previziunile meteorologice, descântecele, practicile de pomenire a morţilor, începerea simbolică a unor activităţi economice (scoaterea plugului, a stupilor de la iernat, semănarea răsadurilor de varză), confecţionarea calendarului simbolic din şnurul bicolor, reprezentând anotimpurile de bază ale anului (iarna, vara).
După zilele capricioase ale Babei Dochia, urmează alte nouă zile mai blânde, numite „zilele moşilor”.
Se spune că aceștia, în număr de nouă, sunt buni și blânzi, alungă zilele de Babe și aduc vremea bună.
Prima zi a Moșilor se suprapune cu ultima zi a Babelor și anume, ziua de 9 martie, o zi în care se prăznuiește și sărbătoarea creștin ortodoxă a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia.
Prima zi a Moșilor aduce cu ea o mulțime de tradiții și obiceiuri, în funcție de diferitele regiuni ale țării.
Unul dintre cele mai întâlnite obiceriuri, la noi, este acela de a bate pământul cu bâte și maiuri pentru a alunga gerul și a scoate căldura din adâncuri. Acest lucru nu-l poate face oricine, ci numai aceia care știu descântecele ritualului.
Tot acum, în această perioadă a începutului de primăvară, mamele de oieri fac o turtă de porumb sau de grâu, pentru ca turmele să fie protejate și ferite de primejdii.
În unele zone ale țării, gospodinele de la sate lasă ouăle în cuibare, fiindcă există o superstiție care spune că ele trebuie lăsate acolo pentru a fi spor la ouă și la pui tot anul.
În prima zi a moșilor nu trebuie aruncat gunoiul din casă pentru a nu se înmulți lupii, iar în unele sate din Oltenia există obiceiul ca, în dimineața zilei de 9 martie, gospodina să afume casa și pe cei care locuiesc în ea, deoarece așa vor fi feriți tot anul de animale și lighioane sălbatice.
Tradiția populară ne transmite că, așa cum va fi vremea în 9 martie, așa va fi timp de 40 de zile, și dacă în prima zi a Moșilor e frig, atunci e semn că iarna va dura până la Sfântul Gheorghe.
În ziua de 9 martie, în casele creștinilor ortodocși se sărbătoresc cei 40 de Mucenici din Sevastia.
Aceștia au fost soldați creștini care au facut parte din armata unui voievod cumplit, pe nume Agricolae. El i-ar fi obligat să se închine idolilor și, pentru că au refuzat, au fost supuși unor chinuri de neimaginat. După ce au primit cununa muceniciei de la Hristos, au fost arși pe rug și aruncați într-un râu.
Sfinții 40 de Mucenici reprezintă o sărbătoare importantă a calendarului ortodox.
În ziua mucenicilor, în credința populară, se deschid mormintele și porțile Raiului, astfel în mai toate zonele țării, atât la sate, cât și la orașe, gospodinele trebuie să coacă și să dea de pomnă 40 de „mucenici”, “sfinți” sau “măcinici”.
Aceștia sunt figurine din aluat dospit și au forma cifrei 8, (cifra echilibrului cosmic, a infinitului), care după ce sunt scoși din cuptor se ung cu miere și se presară cu nucă.
În alte regiuni, “mucenicii” se fierb în apă cu multă nucă, miere și arome diverse: esență de lămâie, esență de rom, scorțisoară, etc.
Un alt obicei se referă la bărbați, care trebuie să bea 40 de pahare de vin sau, daca nu este posibil, măcar să guste de 40 de ori din această licoare magică aducătoare de noroc și sănătate.
Ziua mucenicilor este și un prilej de prognozare a vremii: se spune că dacă plouă în ziua Sfinților Mucenici, atunci va ploua și în ziua de Paști; dacă tună de Mucenici, atunci vara va fi prielnică tuturor culturilor; dacă în noaptea dinaintea sărbătorii Sfinților Mucenici va îngheța, atunci toamna va fi lungă.

Artizanescu.ro

Comments

comments

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasa un raspuns