Cum curățăm petele de băuturi și alimente?


Vizualizari: 522

Filed under : Bucataria Artizanescu

Bere. Se curăță cu esență de oțet. În caz că e nevoie, se înmoaie în apă cu săpun lichid, se clătește și, la final, se spală cu apă foarte fierbinte.
Caramel. Se spală cu apă rece și săpun lichid. Apoi, dacă mai e nevoie, se aplică pe pată o soluție de peroxid.
Ciocolată. Se spală cu apă rece, dar se înmoaie înainte în săpun lichid. La nevoie, folosiți un disolvant (benzină).
Cafea. Se înmoaie în apă călduță cu sodă de rufe, apoi se insistă pe pată cu spirt. La petele care nu ies, se dă cu o soluție de peroxid.

Cafeaua cu lapte se spală cu apă caldă și săpun de casă.
Fructe și sucuri de fructe. Peste pată se presară sare și se clătește cu apă rece. La final, se înmoaie în apă cu sodă. Apoi, dacă materialul permite, se spală la temperaturi înalte. Petele care au rămas, se îndepărtează cu amoniac amestecat cu o soluție slabă de peroxid sau borax.
Guma de mestecat. Haina se pune la frigider sau se tamponează cu gheață, pentru ca guma să se întărească și să se poate îndepărta de pe haină. Urmele rămase se curăță cu spirt.
Grăsime. Grăsimea rece se tratează ca untul. Grăsimea fierbinte se freacă bine cu apă fiartă și săpun de casă.
Unt. Se rade untul de pe material. Apoi se așază materialul între două șervețele (unul pe față, altul pe spate) și se calcă cu fierul. La final, tamponați cu o cârpă înmuiată în benzină.
Suc de roșii. Se clătește cu apă rece și apoi se înmoaie în apă cu sodă. Dacă pata n-a ieșit, se dă cu peroxid.
Marmeladă. Se clătește cu apă rece și apoi se înmoaie în apă cu sodă. Dacă este nevoie, se insistă pe pată cu peroxid.
Lac de unghii. Încercați mai întâi cu dizolvant (acetonă). După aceea, dați cu spirt și spălați bine cu săpun.
Ruj de buze. Pata se îndepărtează mai întâi cu spirt, iar la final, se spală bine cu săpun și după aceea cu o soluție de amoniac.
Parfum. Se aplică amoniac pe suprafața pătată, după aceea se spală bine țesătura.
Sfeclă roșie. Se spală imediat cu apă rece și se înmoaie, peste noapte, tot în apă rece. A doua zi, pata se freacă bine cu săpun lichid nedizolvat și se clătește. Apoi se aplică borax pe pata umezită și se toarnă deasupra apă fierbinte.
Sos de friptură. Se înmoaie în apă rece cu sodă, sau se foloseșt un dizolvant chimic (benzină).
Tutun. Se clătește cu apă rece și esență de oțet, apoi se spală cu săpun și spirt. Petele care nu ies se tratează cu o soluție de peroxid.
Vin. Se presară imediat sare, pentru a absorbi lichidul. Apoi se înmoaie în apă rece ori într-o soluție de borax, timp de o jumătate de oră. La final, se spală, ca de obicei.
Sursa: Maica Sofronia, Secretele gospodăriei mănăstirești- Editura Axel Springer

Comments

comments

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasa un raspuns