Păstrăv cu ciuperci și cartofi la grătar


Vizualizari: 4.547

Filed under : Bucataria Artizanescu

de Dana Fodor Mateescu

Soțul meu mă tot tachinează de vreo 12 ani că nu știu să gătesc. Face mișto de mine și când doarme, noroc că nu mă oftic…! Când avem oaspeți „mă laudă”:

-Umple nevastă-mea niște pahare cu apă, o nebunie!!! E singura mâncare pe care o gătește perfect!

Sau:

-Face Dana o ciorbăăă fabuloasă! După ce o mâncați, aveți grijă să nu strănutați prea puternic!!! Și trebuie musai să vă cumpărați Furazolidon!

Râde lumea de mine. Eu surâd galeș, de parcă Răzvan ar vorbi de altcineva. Într-o zi, însă, m-am ambiționat și am pus-o de-un păstrăv proaspăt la grătar, plus ciuperci champignon. Am vrut să-i fac o surpriză miștocaruluui cu mustață și „cioculețicuț” sub buză. Îi arăt eu lui pahare cu apă și Furazolidon!!!

Am luat 4 pești. I-am curațat bine, apoi i-am uns cu puțin ulei de măsline, un strop de sare și cimbru verde smuls de mine din grădină. Am încins grătarul afară (cărbuni și lemne din pădure). Mi-am ars nițel sprâncenele, dar sunt mai sexy, așa, bearcă! Am un aer original și cam ciudat!!! Păstrăvii i-am învelit în folii de aluminiu, iar în burtici le-am ascuns câte o felie de roșie, o foaie de Dafin și un cățel de usturoi. I-am culcat frumușel pe grătar și am așteptat. Pe o tablă am înșirat ciupercile, grăsuțe și timide ca niște domnișoare de pension. Mmmm, era un miros, de-ți lăsa gura apă! Îmi salivează și literele de poftă! Am pus și câțiva cartofiori la copt. După ce i-am perpelit pe toți, când pe-o parte, când pe cealaltă, i-am scos și i-am aranjat artistic pe un platou, cu lămâie. Când a venit mangafaua de la ziarul Puterea, să pice jos de încântare!!! Nu-i venea să creadă! Se uita prin dulapuri, prin garaj, prin dormitoare, pe sub covoare, prin cutii, credea că venise prietena noastră, Gabi Vlăsceanu, care e pricepută-n arta gătitului și m-a ajutat.

-Ești sigură că tu ai făcut toate astea?, mă întreba soțul înfigând, de control, un deget „de investigații” în carnea albă a păstrăvului.

Nu i-am răspuns. L-am lăsat să înfulece. În partea stângă i-am pus un bol cu apă , lămâie și petale de trandafiri, ca să-și spele mâinile. După ce a balotat totul (mie mi-a lăsat o fărâmă de coadă!) s-a bătut cu palma pe burdihan și mi-a zis:

-Ai gătit ca o femeie bătrână și experimentată! Bravo!

Asta, da, compliment, nu?! Poftă bună și vouă!

 

Comments

comments

Un raspuns La “Păstrăv cu ciuperci și cartofi la grătar”

  1. Valy spune:

    Apetisant, dar fara un pahar de ceva parca nu e complet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasa un raspuns