Începe „Nunta oilor”


Vizualizari: 6.819

Filed under : Lumina Credinței

NUNTA OILOR www.artizanescu.ro

Septembrie auriu este luna recoltelor bogate, vremea în care oamenii strâng strugurii din vie, legumele din grădină, fructele din livezi. Adună proviziile pentru iarna ce vine.

Sărbătorile importante pe care creștinii ortodocși le cinstesc sunt: Sfântul Simion Stâlpnicul, la 1 septembrie, Sfântul Prooroc Zaharia, la 5 septembrie, Sfânta Maria Mică, la 8 septembrie, Ziua Crucii, la 14 septembrie, Teclele Berbecilor, 24 septembrie, Filipii de toamnă, între 26 și 28 septembrie și Vara lui Mioi, la 29 septembrie.

Gospodarii care au reușit să strângă, de pe câmpuri, plante medicinale până la Sfânta Marie Mică, le-au pus la uscat deja și se vor bucura la iarnă și până hăt, în primăvară, de binefacerile lor.

Se spune că între 29 și 14 octombrie mai avem parte de o văricică târzie, când la miezul zilei căldura ne păcălește și ne aduce aminte de luna august. Bătrânii numesc această perioadă caldă „Vara lui Mioi”, după o veche legendă, care s-a transmis din generație în generație.

www.artizanescu.ro

www.artizanescu.ro

Cică trăia odată un om sărac, pe nume Mioi. Era așa de sărman, că nici unghii n-avea ca să se scarpine. Văzând că vine toamna, s-a rugat la Dumnezeu să-i mai dea câteva zile de căldură, ca să poată treiera și el mâna de grâu. Cel drept s-a înduioșat și i-a îndeplinit dorința.

De atunci, pe la începutul lui octombrie, vremea se încălzește, iar oamenii însămânțează pământul, fac țuică și vin, îngrijesc pomii fructiferi, pregătesc gospodăria pentru iarnă.

„Vara lui Mioi” mai poartă numele de „Nunta Oilor” sau „Năpustitul Berbecilor”. În această perioadă, ciobanii își lasă berbecii din turmă liberi la oi, pentru reproducere.

Dana Fodor Mateescu

Comments

comments

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasa un raspuns