Leacuri din bătrâni: levănțica


Vizualizari: 963

Filed under : Natură

Levănțica sau Lavandula augustifolia este utilizată ca plantă medicinală din cele mai vechi timpuri.
Știți cum arată, nu?
Levănțica este un arbust care ajunge la înălțimea de un metru și jumătate. Florile sunt mici și au o nuanță de culoare violet-deschis. Tulpina lor este lemnoasă, scurtă și acoperită cu perișori scurți de culoare gri.
Lavanda este un gen de plante din familia Lamiaceae, native din regiunea mediteraneană până în Africa tropicală și până în regiunile sud-estice ale Indiei. Genul include circa 40 (până la 60) de specii de plante anuale, plante ierboase, arbuști. Zonele native se întind de la Insulele Canare, nordul și estul Africii, sudul Europei și Mediterana, Arabia și India. Deoarece formele cultivate sunt plantate în grădini din toată lumea, sunt uneori găsite și în sălbăticie, departe de mediul natural. Denumirea de lavandă este folosită uneori pentru a desemna parfumul extras din levănțică.
Ce ne oferă? De toate. Numai noi să știm cum să ne bucurăm de calitățile acestei minunate plante.
Se folosesc florile, care conțin ca principal ingredient activ uleiul de volatil cu un miros foarte plăcut. Dacă nu știați, dar sunt convinsă că da, uleiul volatil are un efect liniștitor asupra sistemului nervos central.
Calități? O sumedenie! Taninii care se găsesc în plantă luptă împotriva diareei. Levănțica este recomandată și pentru stimularea bilei.
Ceaiul de levănțică se poate bea ca tranchilizant în cazuri de nervozitate, anxietate și tulburări de somn. Levănțica mai este recomandată ca anticonvulsivă sau cură diuretică. Masajul cu ulei de levănțică calmează durerile reumatice. Dormitul pe flori de levănțică vindecă tulburările de somn și induce un somn plăcut și revigorant.
Cum facem ceaiul?
Turnați o cană de apă fiartă peste două lingurițe de flori de levănțică. Lăsați la infuzat 5-10 minute, apoi strecurați. Îndulciți cu miere și beți două căni. Sau una. Vezi dormi mai liniștit.
DFM
(sursa: Dicționarul Dumont de remedii naturiste, editura Allfa, 2008).

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasa un raspuns