Şinca Nouă: portret de sat model românesc


Vizualizari: 4.370

Despre Şinca Nouă din judeţul Braşov şi oamenii ei mândri, muncitori şi încăpăţânaţi, se pot scrie pagini întregi. Ne vom opri însă la câteva dintre realizările recente şi „devenirea” lor europeană. 

O localitate desfiinţată de comunişti

Situată în inima Ardealului, în vechea Ţară a Făgăraşului, localitatea Şinca Nouă a avut o istorie agitată. Pe timpul prigoanei împotriva ortodoxiei, în vremea împărătesei Maria Tereza, când sute de lăcaşuri de cult au fost mistuite de flăcări din ordinul generalului Bucov, peste 88 de familii din Şinca şi-au părăsit gospodăriile şi s-au refugiat pe dealurile împădurite din împrejurimi. Patru familii au rămas, însă, pe locul din bătrâni, care s-a numit apoi, Şinca Veche. Au rezultat două aşezări: Şinca Veche şi Şinca Nouă. Pentru că sătenii din Şinca Nouă au refuzat cu vehemenţă colectivizarea, în anul 1968 localitatea avea să fie desfiinţată de autoritățile comuniste şi trecută în administraţia unei comune vecine, Poiana Mărului.

Fraţi cu nemţii din Wulkow

„După Revoluţie, şincanii şi-au dorit să reînfiinţeze vechea localitate, însă lupta nu s-a dovedit uşoară, ne spune primarul Dumitru Flucuş. Norocul lor a fost cultul muncii, păstrat în sânge de la moşii şi strămoşii lor. Zona nu era cooperativizată, iar țăranii au ştiut că muncesc pentru ei şi pentru familiile lor. Când aveau liber de 23 August şi 1 Mai, copiii şi nepoţii celor din Şinca Nouă, angajaţi pe la diverse întreprinderi din judeţ, preferau să-şi ajute rudele de acasă la munca câmpului, decât să petreacă la iarbă verde. Ştiau că trebuie să lucreze! Nu puteau sta locului. Aici şi copii muncesc, toată lumea face câte ceva.” De abia pe 10 mai 2005, locuitorii satului şi-au văzut visul cu ochii, în urma publicării în Monitorului Oficial a deciziei de reînfiinţare a comunei Şinca Nouă. Conform tradiţiei edilitare, instituită în România după 1990, şi locuitorii din Şinca Nouă şi-au dorit ca localitatea lor să de înfrăţească cu una din ţările europene. După ce a muncit mai mulţi ani în Germania, actualul primar, Dumitru Flucuş, a optat pentru înfrăţirea cu un sat din fosta RDG. Nemţii însă le-au cerut şincanilor să aibă o strategie de dezvoltare pe două decenii. Ardelenii, ambiţioşi, nu s-au lăsat şi, după discuţii în cadrul obştei comunale, sfătuiţi de un localnic german stabilit în zonă, au elaborat strategia, incluzând planuri de dezvoltare riguros realizate şi punctate pe ani. Până la urmă, Şinca Nouă s-a înfrăţit cu localitatea germană Wulkow şi a fost declarat „Sat European” spre mândria celor de aici.

„Vrem să avem brand-ul nostru: produs în Şinca, sănătos și ecologic”

„Ne-am gândit să facem din Şinca Nouă prima comună ecologică din România, continuă primarul. Avem aici animale ecologice, lapte ecologic, cartofi, mere, prune, iarbă şi plante netratate chimic. Vrem să avem brand-ul nostru: produs în Şinca, curat, sănătos și ecologic. Se vor organiza în viitor mai multe pensiuni agroturistice.” Una din marile bogăţii ale zonei este biodiversitatea. În pădurile din apropiere trăiesc mulţi urşi, mistreţi şi râşi. Străinii care poposesc în Şinca Nouă sunt foarte încântaţi de faptul că dintr-un foişor special amenajat de Direcţia Silvică pot admira aceste animale. La ora actuală, în Şinca Nouă trăiesc 2000 de oameni, împărţiţi în aproximativ 400 de familii. Locuitorii deţin nu mai puţin de 200 de tractoare. Există și o şcoală generală cu clase de la I la VIII.

Sătenii şi-au cumpărat singuri centrală telefonică

Cu tot progresul tehnologic adus de sfârşitul de mileniu, până în 1999, în Şinca Nouă nu existau decât 5 telefoane, şi acelea cu manivelă. Când sătenii s-au dus cu cererea la Romtelecom, li s-a spus că abia după 20 de ani vor avea şi ei telefoane fixe. Soluţia era să-şi cumpere singuri o centrală. Atunci, un grup de iniţiativă a mers din casă în casă pentru a-i convinge pe oameni de utilitatea deţinerii unui aparat telefonic. Jumătate dintre familiile din Şinca Nouă au contribuit cu bani, iar în câteva săptămâni au reuşit să strângă 40.000 de dolari. Și problema s-a rezolvat! Deşi situată în apropierea unor conducte magistrale de gaz metan, localitatea era încălzită cu lemne. Așa că, s-a format din nou un grup de iniţiativă, ca în cazul centralei telefonice, care a mers din casă în casă pentru a strânge jumătate din banii necesari aducerii conductei prin centrul comunei, cealaltă jumătate urmând să fie plătită de Stat.

„Vrem să promovăm tineretul în comună, el e viitorul”

Localitatea Şinca Nouă nu a primit degeaba statutul de sat European! Nu doar investiţiile demarate în toți anii aceștia în comună, ci şi viaţa socială şi culturală, ne arată că este un loc care se dezvoltă continuu. De pildă, copiii din comună beneficiază azi de cinci cursuri extraşcolare, iar roadele muncii loc n-au întârziat. Anul acesta, autoritățile locale din Șinca Nouă au organizat o expoziţie cu 260 de icoane minunate, pictate de elevii satului, pe sticlă. „Corul satului, dansurile populare, cântatul la diferite instrumente muzicale, cursurile de limba germană, pictatul icoanelor de sticlă sunt doar câteva dintre activităţile la care participă micuţii noștri, săptămânal și gratuit. Vrem să promovăm tineretul în comună, el e viitorul. Tradițiile strămoșești, care ne țin legați de pământul nostru românesc trebuie respectate. Asta încercăm noi să facem aici, cu sufletul. Pentru că dacă nu pui suflet în ceea ce faci, nu iese nimic!, a mai spus primarul Dumitru Flucuș. (Dana Fodor și Răzvan Mateescu/Foto: Răzvan Mateescu)

 

Comments

comments

Un raspuns La “Şinca Nouă: portret de sat model românesc”

  1. Baiu Gheorghe spune:

    Se cuvine a fi facuta o completare la istoric si anume: cele 4 familii care au ramas, au acceptat si sa faca CATANA (+CATOLICISMUL ….) de unde si porecla de „CATANOI” SINCANILOR VECHI, porecla pe cale de disparitie. Iar sincanilor noi porecla de mocani si care se mai pastreaza si azi .( Si iertat sa-mi fie o cam zic asa in…… ,ma rog treaba lor, EU in trecut ma fost, in prezent sunt mandru ca sunt mocan din SINCA-NOUA .

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasa un raspuns