Supa călugărului Onufrie


Vizualizari: 3.126

Filed under : Bucataria Artizanescu

Când am hotărât să urcăm la călugărul Onufrie, cel care și-a făcut singur o chilie în Masivul Cristianul Mare din Poiana Brașov, nu ne-am luat nimic de-al gurii cu noi. Doar puțină apă într-o sticlă. Atât. Am crezut că nu e chiar așa de greu de ajuns la el. Ne-am înșelat. Era frig, de-ți îngheța și gândul în cap! Noiembrie își lăsase vânturile slobode să muște pe oricine s-ar fi încumetat să plece la un asemenea drum pe munte. Căzuse și-o ceață lăptoasă, de nu te vedeai om cu brad. După ce ne-am învârtit ca orbeții pe lângă calea cea bună, am descoperit chilia. Se făcuse ora 4, și seara, care aromea a lemn ars și-a întuneric, își întindea degetele peste tot…L-am întâlnit pe călugărul Onufrie la câțiva pași de cărare. Venea din miezul pădurii cărând în spinare vreascuri pentru foc. „Haidați, că v-o fi foame!”, a zis. Ne-a poftit la el, în chilioara ca o casă de păpuși. El, înalt ca un plop, trebuia să-și lase umerii în jos ca să poată intra. Și deîndată s-a apucat să facă ceva de mâncare. L-am ajutat și noi. Eu am curățat cartofii crescuți în grădinița călugărului, ceapa, morcovul. Peste o oră aveam să gust una dintre cele mai bune supe. Cum nu mâncasem niciodată. Ce-a pus în ea părintele Onufrie, ce n-a pus, cert e că mie, acasă, nu mi-a ieșit așa cum a făcut-o el! Să fie oare din cauza apei de izvor care țâșnește la piciorul chiliei?

Cum facem?

Avem nevoie de 500 de grame de cartofi frumușei, nu prea mari, 2 cepe obișnuite, 50 de grame de ulei de floarea soarelui sau de măsline, sare, piper, 1 morcov, o rădăcină de pătrunjel, și pătrunjel verde. Cum se prepară? Iată: ceapa se curăță și se taie mărunt, apoi se călește în uleiul de măsline. Se stinge cu 2 litri de apă. Părintele a pus de la izvor. Aruncați în oală cartofii, rădăcina de pătrunjel și morcovul, tăiați în feliuțe rotunde. Adăugați sare și lăsați mâncărica să fiarbă la foc slab, timp de o jumătate de oră. La sfârșit, presărați pătrunjelul verde pe de-asupra. Dacă aveți un ardei iute, e bine. Merge ca uns la o așa bunătate de post, simplă și ușor de făcut. Să aveți poftă!

Dana Fodor Mateescu

Comments

comments

5 Raspunsuri La “Supa călugărului Onufrie”

 1. Dan Ghelase spune:

  E o gluma cred…
  Asta-i supa minimala care mi-o dadea mama, de regim, cand eram bolnav…!
  Poate a bagat, pe neobservate…o laba de urs…caci in Cristian este fieful ursilor di Poiana Brasov…
  Sugubat Onufrie…!

  • dl artizanescu spune:

   De ce sa fie o glumă?
   Ce e de râs aici?
   Mă rog, de gustibus!
   Fiecare cu laba lui! (de urs!) In rest, Pace!

 2. Carmen spune:

  Este supa calugarului Onufrie gatita cu ingrediente naturale, dragoste pentru oameni si mult suflet. Pastrez si eu in memorie o ciorba de cartofi facuta de bunica mea doar din cartofi, morcovi, ardei gras, ceapa si putin ulei de floarea soarelui, acrita doar cu zarzare verzi si al carui gust nu am reusit niciodata sa-i redau.

 3. raluca spune:

  Cum se ajunge la calugar? Sunt din Brasov, am mai auzit despre dansul… dar nu stiu pe unde se urca. Imi puteti indica traseul, va rog? Eventul pe emai-l vreo poza sau harta? Multumesc. Ah si pot sa merg asa,oricand imi vine mie? Oare nu-l deranjez?

  • dl artizanescu spune:

   Raluca, te duci in Poaiana Brasov si te urci pe partie Sulinar si in dreptul Pietrelor Doamnei o iei in stanga. Oricum, vei vedea tot felul de semne care iti vor arata drumul. Si poti intreba, pentru siguranta, la biserica din Poiana. Drum bun!

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasa un raspuns