Icoana artizanala pictata manual pe sticla in culori tempera cu foita de aur si galbenus de ou, obiect inspirat din vechi izvoade transilvane.
Icoana este foate potrivita intr-un aranjament rustic in stil popular traditional si se poate darui unor persoane dragi la sarbatori sau diferite ocazii, onomastica, etc.
Pe 21 mai îi sarbatorim pe Sfintii Imparati Constantin si Elena, cei „intocmai cu Apostolii”.
„Constantin cel Mare a fost primul fiu a lui Constantius Chlorus si al Elenei. A fost proclamat august în anul 306, moment in care ii confera mamei sale, Sfanta Elena, titlul de "Nobilissima Femina" (Doamna prea nobila), iar in anul 325, ii acorda distinctia de "Augusta".
In iconografia ortodoxa, Sfintii Imparati Constantin si Elena au intre ei asezata Sfanta Cruce, pentru ca Sfantul Constantin a descoperit Crucea pe cer, iar Sfanta Elena in pamant. Mentionam ca in ajunul luptei cu Maxentiu, Constantin a vazut pe cer ziua, in amiaza mare, o cruce luminoasa deasupra soarelui cu inscriptia: "in hoc signo vinces" (prin acest semn vei birui). Noaptea, in timpul somnului, i se descopera Hristos, cerandu-i sa puna semnul sfintei cruci pe steagurile soldatilor. Dand ascultare poruncii primite in vis, iese biruitor in lupta cu Maxențiu. Pe acest eveniment este pusa, de foarte multi cercetatori, convertirea imparatului la religia crestina.
Mama sa, Elena, a reusit sa descopere pe dealul Golgotei crucea pe care a fost rastignit Hristos. Potrivit traditiei, in urma sapaturilor s-au gasit trei cruci. Pentru a se identifica crucea pe care a fost rastignit Hristos, au atins cele trei cruci de un mort. Acesta a inviat in momentul in care a fost atins de Crucea Domnului.” sursa CreștinOrtodox.ro
Dimensiuni finite (cu tot cu rama): 17x22 cm.
Sugestie de aranjament: