Sf. Ioan Botezătorul, granița dintre vară și toamnă


Vizualizari: 2.515

Filed under : Lumina Credinței

Pe 29 august creştinii pomenesc Tăierea capului cinstitului şi slăvitului Prooroc Înainte-mergător şi Botezător Ioan. Sfântul a fost mărturisit chiar de Hristos, Mântuitorul spunând despre el că este mai presus decât toţi cei născuţi din femeie şi mai mult decât proorocii: „Nu s-a ridicat dintre cei născuţi din femei unul mai mare decât Ioan Botezătorul…” (Matei 11,11)

„Irod, nu-ţi este iertat a ţine pe femeia fratelui tău!” 

Încă din pântecele mamei sale Elisabeta, Ioan a fost un sfânt. În timpul vieţii, el nu s-a îngrijit niciodată de hrană, a postit mereu şi a locuit în pustiu, petrecându-şi vremea alături de fiare. Mânca cu păsările cerului şi îşi acoperea trupul cu piele de cămilă. El a fost cel care a propovăduit venirea lui Iisus şi apoi l-a botezat pe Mântuitor în apele râului Iordan. Ioan a avut soarta majorităţii proorocilor lui Israel şi a mărturisit adevărul până la capăt, având chiar curajul să-l certe pe regale Irod Antipa, pentru faptul că acesta trăia în desfrâu cu Irodiada, cea care îi era cumnată. „Nu-ţi este iertat a ţine pe femeia lui Filip, fratele tău.”, i-a spus Ioan în faţă. Însă, Irodiada a uneltit şi, în cele din urmă, regele a dat ordin ca lui Ioan să i se taie capul. A fost cel mai mare păcat pe care aceştia l-au săvârşit până atunci. Erau zilele când Israel îşi trăia ultimele clipe de agonie, înecat parcă în sângele sfânt al Înainte-mergătorului Ioan.

În această zi, totul se va rupe cu mâna

În datina creştină, Ioan, fiul arhiereului Zaharia şi al cuvioasei Elisabeta, rudă a sfintei Fecioare, mai este numit şi „Îngerul pustiei”. În tradiţia românească ziua de 29 august se mai numeşte şi Sf. Ioan de Toamnă sau Sf. Ioan Cap-Tăiat. Există mai multe obiceiuri şi interdicţii legate de această dată. E ziua când nu se taie fructele sau legumele, care au o formă rotundă sau alimentele care amintesc de sângele nevinovat vărsat în urmă cu 2 milenii. Se zice că după această dată începe să se facă frig. Vara fuge şi lasă locul liber toamnei. Acum oamenii trebuie să dea de pomană mere, pere şi castraveţi, iar cine ţine la credinţă, nu va mânca din blid sau tipsie, asta pentru că ţeasta Sf. Ioan Botezătorul a fost adusă pe o tipsie în faţa regelui Irod. În general, nimic nu se va tăia în această zi cu cuţitul. Totul se va rupe cu mâna.

Cum a scăpat Sfântul Ioan de păcat

Legat de viaţa Sf. Ioan Botezătorul există o legendă care spune că tânărul era sărac, frumos şi cuminte. O femeie bogată pusese ochii pe el şi îl dorea ca bărbat. Într-o zi, îl întâlneşte şi-i spune că peste noapte îl va aştepta la ea acasă. „Dacă nu vei veni, va fi vai şi amar de capul tău!”, l-a ameninţat aceasta. Speriat, Ioan, s-a rugat la Dumnezeu, să nu cadă în păcat. A îngenuncheat şi, cu ochii în lacrimi, a spus: „Fă-mă Doamne, urât! Poate voi scăpa de nebună.” Văzându-l că plânge, Dumnezeu s-a îndurat de fecior şi l-a învăţat să scoată cuţitul şi să-şi taie capul. Ioan a făcut pe dată ce i s-a propus. Dintr-odată se pomeni cu un cap de oaie pe umeri. Astfel transformat, Ioan s-a dus la casa femeii care îl chemase. Când a dat cu ochii de arătare, bogătaşa s-a speriat şi l-a alungat. Aşa a scăpat Sfântul Ioan de păcat. (Editura MATEESCU)

Comments

comments

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasa un raspuns