Sfântul Dumitru, sărbătorit la Muzeul Satului


Vizualizari: 2.517

de Dana Fodor Mateescu

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” organizează, în perioada 26 – 28 octombrie, Târgul de „Sfântul Dumitru”. Meşterii populari veniţi din toate zonele ţării sunt prezenţi la târg cu obiectele create de ei. Bucureșteni din toate sectoarele s-au grăbit să ajungă la muzeu, cu mic cu mare încă de la primele ore ale dimineții.

În prima zi, printre vizitatori s-a numărat și doamna Maria Băsescu, care a admirat icoanele pe sticlă, țesăturile, lingurile sculptate și a  discutat cu unii dintre artiștii expozanți.

„În cele trei zile de sărbătoare, vizitatorii se vor putea bucura de prezenţa ansamblurilor folclorice, a tarafurilor şi a soliştilor de muzică populară românească şi ale etniei bulgare, precum şi de muzica de fanfară, muzica religioasă, onorurile militare… în echipament de epocă, teatru, de o expoziţie de fotografie, parada costumelor de inspiraţie populară şi o şezătoare la mijloc de zi”, a spus directorului general al instituţiei, conf. univ. dr. Paula Popoiu.

Pe 27 octombrie, graţie colaborării cu Ambasada Ciprului în România, muzeul găzduiește un moment de dans şi de muzică religioasă, susţinute de grupuri de artişti din Cipru. Nu vor lipsi produsele din gastronomia tradiţională – cozonaci, plăcinte, produse din carne, brânzeturi, turtă dulce, produse bio – miere, fructe şi legume, zacuscă, ori dulceţuri. Pentru cei care poartă numele de Dumitru, Dumitra, conducerea Muzeul Satului va oferi acces gratuit (pe bază de buletin) la târg în zilele de 26 şi 27 octombrie.

Odinioară numită Sâmedru (Sfantul Dimitrie Izvorătorul de Mir) sărbătoarea Sfântului Dumitru marchează al doilea sezon pastoral, iernatul, când natura și ființele se pregătesc de hibernare pentru a renaște în primăvară. În opoziție cu Sângiorzul, adică Sfântul Gheorghe – 23 aprilie – care „încuie” iarna și înfrunzește codrul, Sâmedru „încuie” vara și desfrunzește pădurile. Tuturorcelor care se numesc Dumitru, Mitică, Dumitra, Dumitrița, Artizanescu le urează un calduros: LA MULTI ANI!

 

Comments

comments

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasa un raspuns