Teiul, prietenul sufletului tău


Vizualizari: 212

Filed under : Natură

În țara noastră cresc mai multe specii de tei (tei cu frunza mare, Tei-roșu, tei-pădureț, tei-alb, tei-argintiu). În scopuri medicinale se folosesc florile împreună cu bracteele lor de la speciile indicate mai sus. Proprietățile vindecătoare ale teiului sunt cunoscute încă din vechime, când se foloseau în scopuri medicinale coaja, frunzele și seva. Mai târziu au început să fie utilizate și florile.

Atât florile cât și bracteea însoțitoare, numită impropriu frunză, conțin, în genere, aceleași substanțe chimice: mucilagii, gumă, zahăr, colină, acetilcolină, saponide și flavonoide. Florile au în plus o cantitate mică de de ulei volatil, care le dă acel miros plăcut.

Ceaiul din flori de tei contribuie la vindecarea răcelii și a gripei, mai ales atunci când sunt însoțite de febră, doarece produce o transpirație abundentă, care face să scadă temperatura crescută a corpului; are o acțiune liniștitoare în tuse, bronșită, ajută la eliminarea secrețiilor bronhice; influențează favorabil stările nervoase, producând un somn liniștitor. Florile de tei asociate cu mușețel și mentă, ușurează digestia și tonifică stomacul. Infuzia de tei mărește diureza și secreția biliară.

Infuzia se prepară din două lingurițe de flori de tei la 250 ml. de apă. Se beau două-trei ceaiuri călduțe pe zi, îndulcite cu miere de albine sau fără.

Extern, florile de tei, folosite sub formă de băi, aduc o stare de liniștire copiilor nervoși și bolnavilor de tuse convulisvă. La o baie se utilizează 250 de grame de flori.

Gargara cu ceai din flori de tei calmează și face să dispară inflamațiile amigdalelor. În general, influențează în bine diferite afecțiuni ale gurii. Pentru gargară se recomandă o infuzie preparată din circa 20 grame (4 linguri) de flori la 200 ml. de apă, la care se adaugă 5 grame (1/2 lingurita) de bicarbonat de sodiu.

Florile de  tei mai sunt recomandate sub formă de comprese în cazul cearcănelor. Ele se vor ține pe ochi timp de 15 minute.

Florile de tei intră în compoziția ceaiurilor: calmant, contra tulburărilor cardiace, pectoral, sedativ și sudorific.

DFM-Artizanescu.ro

Sursa: farmacist Corneliu Constantinescu

Comments

comments

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasa un raspuns