Când ostropelul se căsătorește cu salata de vară


Vizualizari: 2.208

Filed under : Bucataria Artizanescu

de Dana Fodor Mateescu

Verile în București sunt mereu sălbatice, cu suflet de fiară turbată, gata să muște. Nici n-a călcat bine peste noi cireșar, că deja ne chinuie temperaturile caniculare. E așa de cald afară, că-ți vine s-o iei la fugă în munți, să zicem Piatra Craiului, prin peșteri, să zaci la umbră-udă cu miros de piatră și să nu te mai gândești la nimic. Dar absolut la nimic. Dar uite că pân-atunci, mai trebuie să așteptăm nițel și să ne vedem de-ale noastre. Ce mai gătim, însă? Ceva ușor și hrănitor care să placă și piticilor și să nu strâmbe din năsucuri. Dar ce? O întreb pe prietena mea, Gabi, și-mi zice imediat: Ostropel de vară. What? Păi, ce? E pe anotimpuri? Normal! Bine! Am înțeles. Să începem! Sunteți gata? 

Avem nevoie de 4-6 pulpițe proaspete de pasăre (nu întregi, ori partea de sus, ori ciocănelele!). Cel mai bine ar fi să provină de la câteva găinușe nurlii și provinciale, tăiate numai de mână masculină! Vor avea un alt gust, special, total diferit de cel al pulpelor din galantar! Mai trebuie o ceapă mică, un ardei gras și 6 căței de usturoi mai mari. Tăiem mărunt ceapa, ardeiul și…Ham! Ham!, cățeii de usturoi. Toate astea, împreună cu pulpele, un pic de sare și un pic de piper, se pun într-o cratiță cu puțin ulei și se călesc. Mmmm, ce mirooos! În timpul ăsta trebuie să fim atenți să nu rupem cărnița de pe oase. Turnăm puțină apă, treptat. Și amestecăm. Le mai și întoarcem cu o lingură de lemn pe o parte și pe alta. Când carnea s-a înmuiat, turnăm apă peste ea până se acoperă tot ce este în cratiță. Tăiem în cubulețe mici trei roșii potrivite. Le aruncăm și pe ele în mâncare și așteptăm până se fierb toate minunile dinăuntru. La sfârșit, presărăm pătrunjel și mărar. Gata! Ostropelul îl putem „îmbârliga amoros” cu o salată sexy de vară, (roșii, coacaze roșii, castravete, mărar, mentă, ardei gras colorat, ceapă) și să vedeți ce bine o să vă simțiți după. A, era să uit. Un pont: dacă vreți să nu mâncați prea mult, puneți-vă haleala într-o farfuriuță mică- mică, așa, ca pentru bebeluși. Eu așa am făcut și, chiar dacă am mâncate de toate, am scăpat de 4 kilograme. Hai, poftă mare! Eu mă duc să prind găinile!

 

Comments

comments

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasa un raspuns