Casuta din povesti exista!


Vizualizari: 4.228

Filed under : Oameni

Ce pot face doi pensionari respectabili, care iubesc natura și au un teren situat lângă aglomeratul București? Pot construi o căsuță, cu materiale ieftine, unele dintre ele refolosite. Ştefania şi Paul Paştea au ales să-şi petreacă anii de pensie într-o construcție unicat, având ca model căsuțele întâlnite în cărțile de povești ale fraţilor Grimm.


„La început, vecinii ne priveau cam ciudat”

În urmă cu vreo 20 de ani, Ștefania și Paul au cumpărat, la un preț scăzut, un teren de 1000 de metri pătraţi în Otopeni. Pentru că peisajul părea trist s-au gândit să-l „decoreze” prin forţe proprii, fără a apela la ajutorul vreunui designer. Și cum, de imaginație nu duceau lipsă, a ieșit ceva nemaintâlnit și nemaivăzut pe aceste meleaguri: o casă din care te aștepți să iasă pitici, zâne și spiriduși. În locul lor, însă, apar stăpânii ei, Paul și Ștefania, bucuroși de oaspeți întotdeauna. Strada Câmpului e o ulicioară prăfuită, cu gust de deşert, nu departe de cimitirul oraşului. Pe stânga şi pe dreapta sunt gospodării obişnuite, şi, din loc în loc, vile imense ca nişte cazemate, cu porţi de 4 metri înălţime şi dulăi feroce în poartă. Căsuţa soţilor Paştea, colorată, ca o ciupercă, este ruptă de întreg peisajul. Dacă intri în curte, pe sub o boltă de trandafiri sângerii, juri că ai nimerit pe tărâmul basmelor. Casa, care pare alcătuită din turtă dulce, are două cămăruţe liliputane, împodobite cu farfurii pictate de meşterii populari din Corund şi Săpânţa, o biserică maramureşeană, o ladă veche de zestre, icoane pe sticlă şi mozaic. Un ochi de geam râde….cu perdeluţe. „M-am documentat înainte, am multe cărți de povești ale fraților Grimm, îmi plăceau de când eram copil, am văzut și prin desenele animate ale lui Walt Disney astfel de case. Am luat un pic de la una, un pic de la alta. La început, vecinii ne priveau cam ciudat. Nu înțelegeau de ce am construit o căsuță așa de mică și de drăgălașă, care nu e nici grădiniță pentru copii și nici părculeț. Apoi s-au obișnuit.”, spune domnul Paștea.

Camera păpușilor are steluțe pe tavan

Cine măsoară peste 1 metru 70 nu poate intra fără să-și aplece capul. Înăuntru e răcoare vara şi, când soarele arde totul, iar cerul frige deasupra, e cel mai nimerit să te ascunzi acolo. Cearșafurile, albe-albe, miros a somn adânc, a lemn uscat şi a busuioc proaspăt rupt. Două paturi, despărţite la mijloc de un mic cuptor ţărănesc, te cheamă să te întinzi puțin. În grădină se află bucătăria din povestea Albei-ca-Zăpada şi a celor şapte pitici, numai că, în loc de şapte scăunele, există doar două, aşezate frumos, la o măsuţă de jucărie. Dormitorul copiilor este pictat în roz, cu steluţe pe tavan şi pare, mai degrabă, o cameră pentru păpuşi. Paul Paştea a decorat grădiniţa din faţa casei cu biserici, castele, pitici, ciupercuţe, albinuțe şi buburuze. Toate sunt realizate în miniatură, chiar de el. Lângă bolta de viţă-de-vie pensionarul a construit un cuptor, unde familia întocmeşte un grătar straşnic, în special în week-end, când cei doi gospodari sunt vizitaţi de fiica lor şi de soţul acesteia.

Grădina cu fructe și legume ecologice

Aerul e dulceag, miroase peste tot a frunze de nuc şi a gărgăriţă. Grădina? O gură de Rai! Delir vegetal. O boltă cu viţă-de-vie, cireşi şi piersici, ardei, ceapă, mărar, cimbru, roşii, căpşuni, trandafiri şi crini, clătinându-şi graţioşi petalele în bătaia vântului. Toamna, domnul Paștea face vin din strugurii lui aurii. E foarte mândru de rezultat, mai ales că băutura este 100% naturală. „Adică BIO! Nu te doare burta de le el și nici n-ai dureri de cap. Primăvara ies căpșunile. Nu folosesc insecticide, totul este natural. Avem și legume, dar și multe flori. Cu bani puțini am făcut ceea ce vedeți, iar semințele tot noi le-am pus, rămase de la legumele cumărate din piață.” Între timp, apare și soția domnului Paștea, în mâini cu un castron de castraveți, acum rupți din grădină. Seamănă cu zâna toamnei: ochi ca panseluța, bronzată și veselă. Pofta de viață i se citește pe chip și pare mult mai tânără decât este: „Nicăieri nu am găsit atâta linişte, atâta pace, ca aici, între flori, departe de tot ce e rău şi urât în lume, departe de vacarm, mărturisește Ştefania. Viaţa noastră este într-adevăr ca o poveste acum, mai ales datorită acestei căsuţe. Nu avem nici telefon şi chiar o oră petrecută aici, are efect terapeutic. Am muncit mult la ea, pentru că am vrut să fie cu totul deosebită, să nu mai există o alta la fel. Seara e minunat. Se aud doar greierii cântând.” (Dana Mateescu)

Comments

comments

2 Raspunsuri La “Casuta din povesti exista!”

  1. Gabriela spune:

    Ma numesc Gabriela Jaliu ( Zarnescu) si sint foarte curioasa daca sinteti baiatul lui Aurel si Mimi Pastea. Mi-ar face placere sa aud vesti de la Dvs.Sint fata lui Dumitru si Elena Zarnescu si traiesc la Los Angeles din 1979. E-mail meu este gabi.jaliu@gmail.com

    • dl artizanescu spune:

      Buna ziua! Nu stim daca pe dl. Pastea din textul nostru il mai cheama si Aurel. Imi pare rau. Si nu sunt baiatul lui. Domnul Paul Pastea are o fata. Toate cele bune!

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasa un raspuns