De vorbă cu Beatrice Maria Băndoiu


Vizualizari: 10.467

Filed under : Oameni

Noua privighetoare a Gorjului

Dragostea pentru cântecele, obiceiurile și tradițiile populare autentice moștenite de la străbuni, credința în Dumnezeu și în în pâinea adusă pe masă prin muncă, curățenia sufletească și trupească sunt valori la care foarte mulți români sunt conectați încă. Iar poveștile de succes izvorâte din lumea mirifică a satelor și comunelor de la noi continuă să se scrie. Maria Beatrice Băndoiu, din localitatea Scoarța, jud. Gorj, absolventă al colegiului Spiru Haret din Târgu-Jiu, la nici 20 de ani a reușit să strângă un palmares important de trofee și diplome în domeniul muzicii populare, dar mai ales recunoașterea publicului. După ce, în urmă cu patru ani, a câștigat Trofeul Maria Lătărețu, apoi premiul I la Festivalurile „Mamaia 2008”, „Ion Albeșteanu”, „Elena Roizen” și multe altele, și-a lansat propriul album de muzică populară, intitulat „Lângă apa Jiului”. Azi, frumoasa olteancă, pe care admiratorii o numesc „privighetoarea Gorjului”, își dorește să îmbrățișeze o carieră în televiziune. Despre planurile  de viitor ne-a vorbit chiar ea:

Artizanescu:Ce pași ai făcut până acum, în vederea unei viitoare cariere de televiziune?

Beatrice Maria Băndoiu: – Ideea mea de a cocheta cu televiziunea si radioul, ca moderator de emisiuni folclorice, se vede realizata ceva mai tarziu. Pentru asta, am nevoie de o oferta, o oportunitate, pe care sper sa o intalnesc dupa venirea mea in Bucuresti, ca studenta a Universitatii Nationale de Muzica. Cred ca experienta mea de pana acum, legata de emisiunile de folclo,r este aproape de ajuns pentru a putea face asta, stiind, in linii mari, cum trebuie sa fie gazda unei emisiuni, care ofera iubitorilor de folclor muzica traditionala.

Art.Care este cea mai luminoasă figură din perioada ta de formare, ca artist? Care este modelul, reperul tău?

B.M.B. – Modelul meu, inca de la inceputul carierei, este Maria Lataretu. Imi este calauza permanenta,  unul dintre acei oameni care imi trezesc mandrie nationala si dragoste fata de muzica si traditiile noastre.

Art. Dar cea mai fericită zi din carieră?

B.M.B. – Unul din cele mai bune momente din cariera mea a fost evolutia de pe scena Festivalului Mamaia folclor, alaturi de Orchestra “ Lautarii” din Chisinau, in 2007. Atunci am luat premiului I. A fost si una din zilele cele mai fericite din viata mea. Recunostinta si aprecierea oamenilor de specialitate si a publicului spectator este cea mai mare satisfactie si cea mai buna rasplata pentru munca depusa si pentru marea mea pasiune, muzica! O alta zi importanta si fericita din viata mea a fost aceea in care am sarbatorit majoratul. Prezenta prietenilor si felicitarile oamenilor dragi, ca si inmanarea de catre primarul comunei Scoarta, unde eu locuiesc, a diplomei de „Cetatean de onoare” si realizarea primului meu album, intitulat  „Langa apa Jiului”, au facut din anul 2010 unul stralucit pentru mine.

Art. La ce te gândești atunci când urci pe scenă? Cum se vede publicul?

B.M.B. – De fiecare data cand urc pe scena traiesc o emotie extrem de placuta, am senzatia aceea de „fluturi in stomac” . Muzica ma emotioneaza intotdeauna, mi se pare ca este cea mai fina arta, ca este sublima. De aceea, intotdeauna, este o placere sa ascult freamatul publicului, dornic sa asculte un cantec, o melodie, care sa il transpuna intr-o alta lume, undeva intr-o alta vreme, cand viata era mai simpla. Reusita este atunci cand ii transmit publicului emotia, atunci cand il conving prin ceea ce cant. Si asta tintesc mereu, cand apar in fata spectatorilor.

Art.Care sunt interpreții de muzică ușoară pe care îi placi? Ce melodii preferi?

B.M.B. – Nu am o melodie preferata, nici de muzica usoara si nici de muzica populara. Ascult un anume gen de muzica, in functie de starea mea de spirit. Insa va pot spune ca iubesc cantecele de dragoste si o sa dau cateva exemple: Joe Cocker- „You are so beautiful”, Whitney Houston- „I will always love you”, Lara Fabian- „Je t’aime”, Cesaria Evora- „Besame mucho”; si romanesti: Mirela Voiculescu- „Habar n-ai tu!”, Florin Chilian- „Zece”… si multe altele.

Art.Care este legătura ta cu folclorul?

B.M.B – Dragostea pentru muzica populara mi-a fost transmisa de catre parintii mei. Am crescut ascultand cantecele Mariei Lataretu si ale lui Nuti Tapota, doua interprete care mi-au ramas in suflet si acum.

Art. – Ce album pregătești pentru viitor, unde vei cânta, ce program artistic ai?

B.M.B. – A trecut un an deja de la aparitia primului meu album si ma gandesc la unul nou, dar nu am inca o idee concreta despre ceea ce ar trebui sa fac. Indata ce o sa trec de examenul de admitere, care ma asteapta in septembrie, voi putea sa ma gandesc la ce trebuie sa fac in continuare. Pana acum am colaborat cu ansamblul „Doina Gorjului” din Târgu-Jiu, dar o sa merg la Bucuresti si lucrurile se schimba, sunt un pic ambigue… Sper sa imi mearga bine si sa ma integrez cum trebuie in capitala. Astept sa primesc noi oferte de a canta pe scenele mari din Romania, lucru pentru care muncesc inca de la inceputul carierei mele.

 

 

 

Comments

comments

17 Raspunsuri La “De vorbă cu Beatrice Maria Băndoiu”

  1. alex nenciu spune:

    De cele mai multe ori cand o ascultam,simteam ca vreau sa cant alaturi de aceasta minunata domnisoara.E unul din putinii artisti tineri care poarta costumul popular exemplar.Mi-am dorit de mic copil sa imbratisez cariera muzicala dar medicina i-a furat locul si nu imi pare rau.Beatrice ramane un inger care stie sa bucure sufletul omului.Sa ai parte de tot ce e mai bun si mai curat.Toate ganduril bune si numai urari de bine.Cu stima,Dr.Al.Nenciu

    • sant un tinar din judetul constanta am 35 de ani si pot sa spun ca ami place acest gen muzical. pe care al ascult de cand eram copil. imi poti trimite mesaje draga maria bandoiu pe idul meu titi cristian33 . adresa mea este strada fagetului nr 142 bloc stadion8 sc a apartamentul 3 etajul 1 constanta romania. cartier stadionul gica hagi. ador teribil. aceasta zona folclorica a gorjului. am si interpreti preferati care ami plac ioana state gheorghe rosoga polina manoila ileana ciuculete petrica stoian mitu. tudorita gorjanu vasile lataretu. nelu balasoiu. maria cornescu . ion ghitulescu. mariana ionescu capitanescu. mihai sima adnana dinea georgel nuca mihaela staicu. sant doar o parte din solistii gorjului care ami plac. vrem sa ne cunoastem foarte curand cand voi avea ocazia sa vin in gorj. la casa mariei lataretu de la balcesti. si vreau sa imi ofer un nou sidiu cu cantecele tale pe 2011. si mi ar face mare placere sa ma anscriu intr- un grup folcloric ptru copii sectiunea tineret . peste 35 de ani. ca sa vad si eu. cum. este an acest grup folcloric.

    • Van spune:

      Poti sa incerci si Lucretia Ciobanu daca tot esti in Sibiu: Ridicate ngreua; Pleaca oile la munte; Bate vintu-n curmatura; De-ar fi luna de cu sara; Codrule batranule si celelalte…. Sunt sigur ca o sa iti placa ;D.

  2. poate facem un duet la casa mariei lataretu. de la balcesti gorj. nu am studii muzicale dar am invatat sa cant de pe sidiuri. la acest gen muzical. an constanta avem o sectiune la patul copiilor se numeste dansuri populare si este condusa de dna instructoare kastal magdolna care asi va relua activitatea an octombrie aici se primesc copii de la 7 la 18 ani. sa stii ca m- am interesat in constanta la palatul copiilor . si daca se poate sa am un costum national folcloric din regiunea gorjului ca sa vad cum e mi am amintit de celebrul cantec unicat al mariei lataretu privighetoarea gorjului se numeste la stejarul dupa plai .]/ am vazut ca aceasta melodie a fost preluata de urmatorii solisti de muzica populara din gorj. care sant adnana dinea mihai sima vasile ciobanu si. vasile tapota lataretu. si constantin lataretu. dar ai putea prelua si tu acest cantec unicat. pe un viitor sidiu. pe care o sa l faci. ar trebui ca solistii din gorj. sa cante in fiecare an cantecele mariei lataretu. [ sant nascut in anul 1976 in localitatea medgidia judetul constanta . dar nu am apucat- o pe privighetoarea gorjului atunci cand m- am nascut eu. erau solistii consacrati irina loghin benone sinulescu maria apostol. ion dolanescu. maria ciobanu. nelu balasoiu . gabi lunca . romica puceanu. pe astia i- am apucat cand m- am nascut eu. deci nu aveam. cum. sa o apuc pe maria lataretu.

  3. ador foarte mult cantecele mariei lataretu. pe care le invat in fiecare zi de pe yotube [ internet ] ca sa fi mai bine inteleasa. 25 08 2011 pentru mine privighetoarea gorjului va ramine unicat in sufletul meu . te am vazut in caseta video. pe care mi a trimis – o domnul ziarist dorin brozba din gorj. caseta este din 2008 sa stii. dar nu aveam ce face. te felicit pentru modul cum. ai facut acel interviu cu preotul nicolae diaconescu. si as vrea si eu sa l cunosc cand voi venii in gorj. la casa memoriala a mariei lataretu .caseta video va ramane un document unicat./ si ma uit de cate ori. vreau.

  4. 28 august 2011 ora 8 si 10 seara ora romaniei . vreau sa ti spun ca ami9 place enorm. de mult intepretii din judetul gorj care sant urmasii noi ai mariei lataretu . ma suprins. cantecul vilonistului gorjean. vasile tapota lataretu. care de fapt era finul privighetorii gorjului de la balcesti. melodia se numeste la stejarul dupa plai si care este preluata de acesti noi urmasi. ai mariei lataretu. orhestratia acestei melodii unicat daca pot sa o numesc asa este. superba . din toate punctele de vedere muzical am ascultat aceasta melodie unicat de vreo cateva ori. si pot sa ti spun ca sant andragostit de aceasta melodie . este singura melodie gorjeneasca dupa parerea mea. iar mihai sima a preluat acest cantec dar este dintro alta zona a olteniei. adica de la valcea . gorjul a dat cele mai mari marii de muzica populara romaneasca.

  5. ficatzel spune:

    ba nene ai 35 de ani lasa fata in pace !!!!! auzi tu intalnire sa cante la casa maeiei lataretu….. insoara-te bah manos man (labagiule) adik pedofilule ! dak te prind iti dau de iti tiuie numa tzambal

  6. ficatzel spune:

    deci nu mai citesc ca vin dupa tine!!!! dar pt tine am ceva bun totusi….
    uite poti incerca cu o alta d-na sau d-ra a muzicii polulare sa faci duet…sau triplet
    http://www.youtube.com/watch?v=3OInIhf0Z4s

  7. ficatzel spune:

    nea georgica ai un id de mess???? poate cantam iimpreuna……

  8. HACKER spune:

    nu mai sterge ce am postat aci bah asta cu blogu ca iti trag un flood de mai ai net cand vreau io

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasa un raspuns