Leacuri din bătrâni: planta inimii, Păducelul


Vizualizari: 253

Filed under : Natură

Păducelul este un arbust spinos care crește între doi și șase metri înălțime, pe la marginea pădurilor și în crânguri, cu flori albe și fructe roșii ce au un miros caracteristic și un gust amărui. Din ele se obțin extracte care sunt folosite în primul rând, la ameliorarea tulburărilor legate de problemele cardiace cu substrat nervos. În unele locuri din țară i se mai spun e Gherghin sau Mărăcine-alb.
Păducelul este răspândit în Europa Centrală, dar poate fi întâlnit și în Asia de Sud-Vest până în Afganistan.
În medicină se folosec florile- Flores Crataegi, florile împreună cu frunzele- Flores Crataegi cum folium și fructele- Fructus Crataegi.
Toate părțile plantei conțin principii active de natură flavonică, colină, acetilcolină, trimetilamină, acid cafeic, ulei volatil, etc, cu acțiune sedativ-cardiacă, asemănătoare valerianei. Fructele conțin vitaminele C, B, acizi citric și tartric.


Flavonoidele sunt antioxidanti puternici care scad eficient inflamația și stimulează imunitatea.
Ceaiul din flori sau fructe se prepară prin infuzie și este utilizat în:
Tulburări de ritm cardiac, tahicardie paroxistică, extrasistole, tulburări cardiace de origine nervoasă.
Eretism cardiac, insuficiență cardiacă, angină pectorală stadiile I si II, algii precordiale, tahicardie.
Florile sau fructele de păducel asociate cu valeriana, vâscul și talpa-gâștei își potențează efectul medicinal.
Ceaiul de păducel este adjuvant în afecțiuni cardiace cu substrat nervos, ateroscleroză, cardiopatie ischemică, aritmii, hipertensiune arterială.
Acțiuni: cardiotonic (efect inotrop pozitiv), coronarodilatator moderat (crește fluxul sanguin la nivelul arterelor coronare).
Datorită proprietatilor sale cardio-protectoare, paducelul a fost denumit în mod popular „planta inimii”.
Ceaiul din flori sau fructe se prepară în felul următor: o linguriță de flori sau fructe se opărește cu 250 ml. apă clocotită. După 15 minure, ceaiul se strecoară, se îndulcește (cu miere, zahăr) și se bea în cursul unei zile.

DFM –

Sursa Plantele medicinale în apărarea sănătății– farmacist Corneliu Constantinescu

Comments

comments

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasa un raspuns