Măceșul, medicamentul de pe câmp


Vizualizari: 143

Filed under : Natură

Bunicile noastre de la țară nu prea luau medicamente, dar se „dregeau” cât și cum puteau cu plantele medicinale. Iată, mai jos, câteva idei esențiale despre măceș și binefacerile lui.

Măceșul este cunoscut încă din vechime ca o plantă medicinală. Crește în regiunile de câmpie și de deal, formând tufe, acoperite cu flori roz sau albe. Toamna se împodobește cu fructe de culoare roșie. Este cunoscut sub numele de trandafiri-sălbatic, rug, cacadâr, rujă.

Fructele sale sunt foarte apreciate pentru conținutul lor în vitamina C și a cantităților mai mici din vitaminele A, B1, B2, P, K, acid nicotinic (vitamină antipelagroasă).

Pe lângă vitamine, măceșele mai conțin zaharuri, acid citric și malic, pectine, tanin, etc. În terapeutică se folosesc ca tonic vitaminizant, cu proprietatea de a întări organismul.  La convalescenți sunt recomandate sub formă de ceai, sirop, marmeladă și vin.

Datorită vitaminei P, preparatele din măceșe mențin fragilitatea vaselor capilare, normalizând circulația sângelui.

Măceșele au însușirea de a mări secreția biliară, fiind adesea indicate în afecțiunile ficatului. Unii autori recomandă fructele de măceșe în stările de inflamație intestinală, iar după alții, ele ar combate pietrele de la rinichi și vezică. Ceaiul de măceșe este diuretic, mărind cantitatea de urină în 24 de ore. Această însușire este atribuită în special semințelor. Neproducând nicio iritație, este recomandat în bolile căilor urinare și de rinichi, pentru o cură mai îndelungată.

Ceaiul se prepară din două linguri de fructe zdrobite care se fierb 10 minte într-o jumătate de litru de apă. Fructele se introduc în momentul în care apa începe să clocotească. Astfel se păstrează vitamina C. După răcire, ceaiul se strecoară și se îndulcește după gust, cu miere sau zahăr. Mai bun este neîndulcit. Se bea călduț sau rece, în cursul unei zile.

Fructele de măceș, din care s-au eliminat sâmburii și perii, amestecate cu miere de albine, sunt recomandate pentru eliminarea virmilor intestinali. Fructele de măceș intră în compoziția ceaiurilor aromate, hepatice și tonice aperitive.

Sursa: Plantele medicinale în apărarea sănătății- autor farmacist Corneliu Constantinescu / Foto Artizanescu.ro

Comments

comments

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasa un raspuns