Maria Tănase către Margareta Pâslaru: „Tu trebuie să cânți muzică populară!”


Vizualizari: 8.925

Filed under : Oameni

De-a lungul timpului, îndrăgita cântăreață, Margareta Pâslaru, a fost implicată în proiecte culturale, dar și caritabile, a  avut și are o veritabilă pasiune pentru muzica populară, relansând și câteva melodii de gen binecunoscute publicului, cum ar fi: „Bade, pălărie nouă” sau „Văleleu”.

De altfel, domnia sa a cântat în numeroase spectacole alături de Sofia Vicoveanca (Italia), Irina Loghin (Israel) și Benone Sinulescu (Danemarca, Finlanda, Suedia, Norvegia),  așa cum precizează site-ul Margareta.com la secțiunea folclor. Prezența vedetei într-un spectacol dedicat muzicii folclorice mai are însă și o explicație, venită de demult. Puțini știu că în tinerețe, Margareta a fost sfătuită chiar de către Maria Tănase, privighetoarea muzicii populare românești, să urmeze calea folclorului. „In <<Blestemul>>vocea de infinite posibilitati a Margaretei, pe fundalul agreabilei sale prezente scenice aduce puternic, emotionant, imaginea celei care a fost Maria Tanase.” scria ziarul Facla din Tel Aviv în 1977.

Artizanescu: – Știm că ați fost aleasă Ambasador al Anului European al Voluntariatului 2011 în România și ați compus tema muzicală „Fii voluntar!” În afara conceptului „Banca de alimente”, pe care l-ați importat în 2009 la Crucea Roșie – program continuat cu succes și în prezent, ce ați mai întreprins recent pe tărâmul acțiunilor umanitar-caritabile?

Margareta Pâslaru: – Majoritatea acțiunilor de această natură derivă din muzică. În cadrul Reprezentanței Comisiei Europene – RCE – și cu sprijinul Chelgate, reprezentat de Bogdan Munteanu, am vizitat diferite școli încurajând activitățile voluntare. Concomitent mi-a fost acceptat un alt concept, programul „Voluntarii muzicii”, prin care susținem educația muzicală în general, și în special, ore de inițiere muzicală la Școala deficienților de vedere.

„Mi-am bătut propriul record la vânzări!”

Artizanescu: – Ce vă leagă de muzica populară? Știm că ați participat la „Festivalul Maria Tănase” și că de-a lungul carierei dumneavoastră ați avut câteva melodii inspirate din folclor sau adaptări, stilizări, ale unor piese de gen.

Margareta Pâslaru: – În 1962, repetam cu maestrul Liviu Ciulei „Opera de trei parale” la Teatrul L. S. Bulandra, piesa în care era distribuită și marea noastra artistă, Maria Tănase. Dânsa a fost cea care a intuit în vocea mea posibilități multiple și m-a îndemnat, în felul său unic: „Fă, tu trebuie să cânți muzică populară, ascultă-mă pe mine că-s vulpe bătrână!” Restul, cum se spune, este istorie. Mi-am bătut propriul record de vânzări la Electrecord interpretând în 1964 folclor autentic „Bade, pălărie nouă”, „Cântec din Oaș”, „S-ar găti badea de nuntă”, „Nu-i bai!”, acompaniată de orchestra condusă de Victor Predescu. Ca urmare a succesului, s-a tras un alt disc cu piese din diferite zone ale țării. Acestea erau următoarele: „Țarina de la Găina”, „Pe deal pe la Cornățel”, „Văleleu”, „Aseară ți-am luat basma”, stilizate în ritmuri moderne pe atunci, de muzicianul de excepție, Richard Oschanitzky.

Sărbătorarea muzicii populare la Sala Palatului

„Folclorul devenise o parte intrinsecă a repertoriului meu atât în țară, cât și în afara ei. Împreună cu arhitecții Ghițulescu creasem costume de scenă cu elemente originale inspirate din folclor, prezentând valori românești la festivaluri internaționale. Concertele din țară, recitalurile, aparițiile în public la Sala Palatului se încheiau apoteotic cu melodii la care publicul vibra cântând cu mine: „Sus, sus, sus, la munte sus”, „Saracă inima mea”, „Ciuleandra”, „Gheorghe, Gheorghe” și câte altele…

(Artizanescu.ro)

 

Comments

comments

Un raspuns La “Maria Tănase către Margareta Pâslaru: „Tu trebuie să cânți muzică populară!””

  1. Svetlana spune:

    Felicitari! Ati adus in fata cititorilor dumneavoastra o artista polivalenta care straluceste de peste 53 de ani pe scena si ecran. A abordat folclorul cu aceiasi pasiune ca si muzica usoara, teatrul, filmul. In plus, muzica populara i-a fost sursa de inspiratie cand a compus “Bucuria de a canta”.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasa un raspuns