Obiecte populare pentru sado-masochiști


Vizualizari: 2.898

Filed under : Reportaje

În Poiana Brașov, turiștii străini sunt îmbiaţi cu măşti de monștri, mâini de manechin tăiate şi vrăjitoare călare pe mătură. Printre obiectele populare tradiționale românești, europenii pot admira: bâte de baseball, bice pentru sado-masochiști, sabii din oțel inoxidabil și sânge la sticlă, pentru vampirii flămânzi. Așadar, mulți dintre cei care ne vizitează patria cred că acestea reprezintă „amintiri de neuitat din Țara Mioriței” și cadouri pentru cei dragi. Din păcate…

„O să fim ca-n familia Adams”

La Bran, Poiana Braşov, în chioșcurile de pe DN1 dintre Sinaia și Predeal maramele și șervetele înflorate, cojoacele din blană de oaie, iile, fluieraşele din lemn sau icoanele pe sticlă sunt concurate serios de vrăjitoare chioambe în miniatură, tarantule uriaşe din cauciuc, moţunachi cu penisuri grotești ascunse discret sub un şorţuleţ, măşti oribile de vampiri, bâte de baseball, buzdugane de zdrobit căpăţânile şi chiar bice pentru sado-masochişti. Motivul? Cică se vând ca „pita caldă”, iar străinii sunt înnebuniţi după ele. Oare?

Oli Molnar e din Braşov şi comercializează de ani buni obiecte de artizanat prin staţiunile de la munte. El crede că toate aceste „produse de groază”, care să-i reamintească turistului că se află în Ţara sângerosului Dracula, nu trebuie să lipsească de pe tarabe. Aşa că, omul s-a gândit să scoată la vânzare, pe lângă şosete din lână, cojocele, şepci, mărgele sau scrumiere „Made in Romania” şi dinţi de monştri, care se pot monta în gură la orice oră, sticluţe cu sângele lui Dracula (în realitate, vin roșu, ieftin) şi bileţele cu blesteme, în funcţie de zodie. „Vreau să confecţionez în viitor şi o ghilotină, cu urme de sânge pe ea, căpăţâni de cauciuc, proaspăt tăiate de topor, câteva coşciuge mici cu vampiri în ele sau chiar ţepe din alea, în care erau traşi, pe vremea lui Ţepeş, ăia care greşeau faţă de Vodă. În ţeapă vâr o păpuşă din paie şi cârpe. Și o să fim ca-n familia Adams! Sunt convins că voi avea succes.”

The Land of Horror!

În Poiana Braşov poţi să găseşti aproape orice. Imaginaţia celor care vând, alături de adevărații meșteri populari, nu are limite. Aici vezi mărgeluşe, cruciuliţe, băsmăluţe cu steagul american, tricouri cu Che Guevara, brelocuri cu Madonna, Vlad-Ţepeş şi Maica Domnului, dincolo îți sar în ochi, bufniţe, schelete, pălării de vrăjitoare, săbii şi cuţite, tocmai bune de ucis duşmanii, măşti simbolizând monştri. Diversitatea produselor irită nervii turistului care nu mai ştie pe ce lume se află. Lângă genţi de pânză colorată şi ochelari de soare cu strasuri, un Iisus trist, cioplit grosolan în lemn, arată cu degetul spre inima Lui roşie, iar mai la stânga, o statuetă întruchipând-o pe Preacurata se sprijină pe un mănunchi de pioleţi. Atârnate de tarabă bâţâie în vânt patru vrăjitoare călare pe mături, iar mai jos, în faţă, două palme de om, din silicon, zac însângerate. „Am adus la începutul sezonului trecut 1000 de vrăjitoare, 500 de gheonoaie, scheleţi şi membre din astea, umane, făcute din cauciuc, cu sânge pictat pe ele, jurai că-s adevărate, ne spune mândră vânzătoarea. S-au vândut toate, veneau turişti din Germania şi întrebau de ele. Fac glume între ei, își cumpără cadouri trăsnite. Unii iau şi obiecte de artă populară, dar mulţi sunt atraşi de astea horror, sunt mai ieftine. Obiectele de artizanat românesc îs scumpe, acolo e muncă, meșterii le vând cu prea mult. Și ce să facem? Ne adaptăm, că altfel rămânem cu marfa nevândută.”

Răzvan MATEESCU

Comments

comments

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasa un raspuns