Postul iubirii


Vizualizari: 1.578

Filed under : Lumina Credinței

Adormirea Maicii Domnului, 15 august, este unul dintre cele mai importante praznice de peste an şi cea mai mare sărbătoare închinată Maicii Domnului. Este sărbătoarea iubirii. Se spune că, dintre toate posturile de peste an, cel care ţine cu credinţă postul Maicii Domnului şi se roagă are şansa să i se împlinească cea mai arzătoare dorinţă.

Fecioara Preacurată grabnic ajutătoare

În decursul celor două săptămîni de curăţire duhovnicească se sărbătoreşte şi Schimbarea la Faţă, pe 6 august, praznic ce-L proslăveşte pe Fiul lui Dumnezeu. Preoţii spun că în aceste zile trebuie să mâncăm lunea, miercurea şi vinerea, până la orele 15.00. Marţea şi joia se consumă legume fierte fără ulei. În mânăstiri, postul este mult mai aspru. Feţele bisericeşti îi îndeamnă pe credincioşi să ţină Postul Sfintei Marii din dragoste pentru Fecioara Preacurată, cea care ne ajută la necazuri. E un post al bucuriei şi de această dată trebuie să ne spovedim duhovnicului şi, dacă ne dă dezlegare, să ne împărtăşim cu Sfintele Taine. La ţară încă se păstrează tradiţiile populare care ţin de această sfântă sărbătoare. Pentru sănătate şi noroc oamenii postesc miercurea şi vinerea. Cine are duşmani se abţine de la masă sâmbăta şi duminica. E, însă, mare păcat. Pe vremuri, cei care aveau duşmani de moarte posteau marţea, alături de toate animalele din curte care erau oprite să mănânce.

Binecuvântarea apei și purificarea aerului

În prima zi a lunii august, la Constantinopol, se scotea din palatul imperial Lemnul Sfântei Cruci, care era purtat până la catedrala Sfânta Sofia. La procesiune participau preoţi şi diaconi, care tămâiau crucea pe tot acest drum. Alaiul se oprea pe parcurs la o fântână cu un baptisteriu, unde se făcea binecuvântarea apei, pentru ca apoi Sfânta Cruce să fie pusă pe masa altarului Sfintei Sofia. Din Marea-Biserică se făceau apoi, zilnic, pâna la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, precesiuni în cartierele oraşului, pentru a purifica aerul şi a-i proteja pe locuitorii capitalei de epidemiile ce se puteau răspândi cu repeziciune în acele timpuri. (Editura Mateescu)

 

Comments

comments

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasa un raspuns