Secretul ciupercilor de la mănăstirea Bistrița


Vizualizari: 3.547

Filed under : Bucataria Artizanescu

 

Vedere inspre manastirea Bistrita

Mergeam, mergeam, mergeam…Până la mănăstire mai era drum. Pădurea fremăta deasupra noastră ca un porumbel îndrăgostit în luna aprilie. Mă dureau picioarele, venele, oasele, gândurile din mine. Dar nu-mi păsa. Aveam nevoie de liniște, de departe și de verde. Într-un târziu am ajuns. O măicuță mititică ne-a luat în primire și n-a condus prin mănăstirea Bistrița din Vâlcea, cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Am tăcut. Toate cuvintele le lăsasem pe drumul auriu ca semne de întoarcere. Așa cum făcuseră Hansel și Gretel cu firimiturile de pâine, ca să mai știe calea spre casă…Dar firimiturile au fost ciugulite de păsări. Mie cine-o să-mi ciugulească vorbele? Bate clopotul: bing, bang, bing! Trag pe nas, de-odată, curățenia zidurilor sfinte, aroma tămâiei, parfumul florilor de măr și mirosul înnebunitor fugit din oalele mari de la bucătăria mănăstirească. E postul sfintelor Paști. Leșin de foame! „Haideți să îmbucați ceva!”, șoptește măicuța Meletia. Ajungem în sala de mese. Ce mâncăm azi? Tocăniță de ciuperci proaspete, culese din pădure chiar de măicuțe. Mmmmm! Să vă mai spun ce gust au avut? Divin! Însuși bunul Dumnezeu s-ar bucura să aibă la masă asemenea bunătăți. Ce secret magic ascund ciupercuțele astea? Cu ce sunt făcute? Și cum? Meletia ne-a zâmbit ca o petunie: „Cu iubire și experiență!” zice, în timp ce bate o cruce mare…Am băut încet apă de la fântână, bună și dulceagă, ca o sărutare de la 17 ani. La sfârșit, eram ca un celular abia încărcat. Funcționam la cote maxime sau cel puțin așa aveam impresia. Ne-am luat rămas bun de la măicuța Meletia și am plecat, bineînțeles cu rețeta-minune în buzunar. Călugărița ne-a făcut la revedere cu mânuța ei albă și mică, mult timp. De la depărtare, părea o iconiță vie, de pus pe noptieră, ca să-ți vegheze somnul. Dana Fodor Mateescu

padure primavara RomaniaCiuperci mănăstirești

Avem nevoie de 1 kg. de ciuperci de pădure, de orice fel, o ceapă mare,100 gr. ulei, sare, piper, usturoi, o lingură de făină.

Mod de preparare:

Se spală bine ciupercile. Se curăță, se taie în felii subțiri. Se călesc într-un vas cu 100 gr. ulei, aproximativ 5 minute, alături de ceapa tăiată mărunt. După aceea, acoperim totul cu un capac și le lăsăm la înăbușit, adăugând din când în când puțină apă, până se fierb ciupercile (20 minute). Când sunt fierte bine, se presară o lingură de făină, sare, piper, usturoi, după gust, și se fierb până se îngroașă compoziția. Se servesc cu mămăliguță caldă sau cu pâine, după preferință. Doamne-Ajută!

 

Comments

comments

Un raspuns La “Secretul ciupercilor de la mănăstirea Bistrița”

  1. Carmen spune:

    Atat de simplu si atat de buna!!! Oricat as incerca sa redau gustul unei retete culese din locuri sfinte si curate nu reusesc. Au ceva aparte, ceva mai presus de intelegerea mea.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasa un raspuns