Sfinții Apostoli Petru și Pavel sărbătoriți la Muzeul Satului


Vizualizari: 1.916

de Dana Fodor Mateescu

Lumeee, lumeee! Petrici, Petruțe, Paulici și Pauluțe, gospodine tinerele, fete și băieți, bunici, mătuși mame, tați și copii… ascultați, aici, la mine! Muzeul Satului din București vă așteaptă să veniți, cu mic cu mare, în perioada 29 iunie-1 iulie 2012 la Târgul de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.

Timp de trei zile, Muzeul Satului va fi gazda ansamblurilor folclorice româneşti, dar și din afara ţării, a grupurilor etnice din România: turcii, albanezii, ucrainienii, evreii şi grecii. Invitaţi speciali sunt românii din Micherechi, Ungaria, reuniţi în Ansamblul de păstrare a tradiţiilor româneşti „Gheorghe Nistor”. Și credeați că e doar atât? Nu!

Personajele lui Ion Creangă din „Amintiri din copilărie” vor fi și ele prezente printre vizitatori: Nică a lui Ştefan a Petrei, mătuşa Măriuca şi mama Smaranda sunt gătiți de sărbîtoare și vă așteaptă cu mare drag! „Programul va cuprinde datini şi obiceiuri specifice sărbătorii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, lansări de carte şi CD-uri, muzică veche şi medievală, folclor autentic românesc, momente de Istorie a Bucureştilor cu Teatrul Masca, dar şi o expoziţie a sportului naţional românesc: oina.”, aflăm de la directorul muzeului, conf. univ. dr. Paula Popoiu.

În afară de acestea, bucureștenii se vor putea desfăta din plin cu mirosul cozonacilor adevărați, ca la mama acasă, al poalelor în brâu, al plăcintelor cu brânză sau al turtei dulci. Puneți-vă șepcile, pălăriile, luați-vă evantaiele și…porniți la drum! În calendarul popular, ziua de 29 iunie, sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel sau Sânpetru marchează miezul verii agrare şi perioada secerişului. În tradiţia populară, Sânpetru apare fie ca personaj pământean, fie ca divinitate celestă. Ca pământean, se ocupă cu agricultura, creşterea animalelor şi pescuitul, iar ca sfânt, Dumnezeu îi încredinţează porţile şi cheile Raiului, unde împarte hrană hrană animalelor sălbatice, fierbe grindina pentru a o mărunţi prin topire şi a deveni mai puţin periculoasă.

 

Comments

comments

Un raspuns La “Sfinții Apostoli Petru și Pavel sărbătoriți la Muzeul Satului”

  1. Paula spune:

    Multumesc pentru urari şi pentru articol!

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasa un raspuns