Trandafirul, vechi de peste 50 de milioane de ani


Vizualizari: 211

Filed under : Natură

În religia catolică, trandafirul este simbolic o componentă a rozariului, deoarece această floare este foarte aproape de Fecioara Maria, cu care el a fost în mai multe rânduri reprezentat.

Potrivit studiilor efectuate de geologi și de paleontologi, trandafirii au apărut pe pământ înaintea apariției omului. Cercetătorii au găsit urme de petale de trandafiri pe bucăți de cărbune vechi de peste 50 de milioane de ani. Prima mențiune scrisă despre trandafirul sălbatic provine din Grecia Antică, din secolul al IV-lea î.Hr. În scrierile istoricului grec Teofrast, este menționat un trandafir sălbatic – Rosa galica. Potrivit lui Teofrast, grecii culegeau trandafirii, dar se ocupau și de cultivarea tufișurilor de trandafiri. În perioada romană, petalele de trandafiri erau utilizate pentru a decora străzile pe care treceau armatele victorioase. Filosoful roman Pliniu a scris despre un trandafir cu miros de mosc, despre care unii contemporani ai lui credeau că nici nu există. Crescătorii de trandafiri obișnuiesc să-și numească soiurile noi de trandafiri fie după numele unor celebrități internaționale, fie pentru a marca anumite evenimente internaționale, fie după numele unor designeri florali internaționali. Astfel, există trandafirii din soiurile Julio Iglesias, Marie Curie, Jeanne Moreau, Princesse De Monaco, Monica Belluci sau Liv Tyler.

Trandafirul numit HAPPY a apărut în Franța la sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial. Trandafirul PEACE a fost oferit celor 49 de delegați naționali la înființarea Organizației Națiunilor Unite (ONU) în anul 1949.(sursa wikipedia)

De la trandafir se folosesc petalele – flores rosae – care conțin ulei volatil bogat în feraniol, nerol precum și în drivați flavonici ca quercetina, coloranți de natură antocianică (cianina), tanin, acid galic, etc.  

 

Petalele proapăt culese servesc la extragerea uleiului de rose, utilizat mult în parfumerie.

Petalele uscate, în infuzie, se folosesc sub forma de comprese pentru ochii obosiți, plânși, în gargare, macerate în miere de albine, în tratamentul afecțiunilor bucale la sugari. Ceaiul făcut din 1-2 lingurițe de petale la 250 ml. de apă se recomandă în diareele cronice.

Din petalele de trandafir se prepară un oțet aromatic, care, sub formă de fricțiune, contribuie la scăderea febrei, în răceală.

Oțetul se prepară după următoarea formulă: 100 gr. petale de trandafir se macerează timp de 5 zile cu un amestec de 100 ml. de spirt și 900 ml. oțet de vin. După trecerea acestui timp, lichidul se filtrează în sticle curate, iar petalele se storc.

– sursa Plantele medicinale în apărarea sănătății– autor farmacist Corneliu Constantinescu

Comments

comments

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasa un raspuns